Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Kezdődik a fájlcserélők elleni per

2007.10.02. 15:15
Támadnak az amerikai lemezkiadók: a Kazaa fájlcserélő hálózat 26 ezer felhasználóját perelték be a szerzői jogaik megsértése miatt. Ma kezdődik az első per egy minnesotai nő ellen, a tét 1,2 millió dollár.

Ma kezdődik a minnesotai Jammie Thomas pere a nagy amerikai lemezkiadók ellen. A hölgy az első a 26 ezer beperelt fájlcserélő-felhasználó között, akiktől a lemezkiadók kártérítést követelnek, mert megosztották a zenéiket a hálózaton.

Ms. Thomast 2005. februárjában kapták el a Virgin Records és a Warner megbízásából dolgozó SafeNet cég online nyomozói, azzal, hogy 1702 zeneszámot osztott meg a Kazaa fájlcserélő hálózat felhasználóival, megsértve ezzel a szerzői jogokat. A lemezkiadók szerint számonként 750 és 30 ezer dollár közötti kárt okozott nekik. A Jammie elleni perirat 784 oldalas, büntetése 1,2 millió dollár lehet, ha bűnösnek találják.

Célpont a felhasználó

A zenekiadók és a fájlcserélők harca utóbbiak létezése óta zajlik. A kiadók először a fájlcserélő hálózatok fejlesztőit és fenntartóit támadták, első jelentős győzelmüket 2001-ben aratták, amikor sikerült bezáratniuk az első népszerű fájlcserélő rendszert, a Napstert. Magát a fájlcsere jelenségét azonban nem sikerült megállítaniuk, ezért 2003-ban taktikát változtattak, és a felhasználókat helyezték a célkeresztbe. Ez leginkább a jogvédő csoportok és a közvélemény felháborodását váltotta ki, de a fájlcserélők terjedését nem állította meg.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?