Kezdődik a fájlcserélők elleni per

2007.10.02. 15:15
Támadnak az amerikai lemezkiadók: a Kazaa fájlcserélő hálózat 26 ezer felhasználóját perelték be a szerzői jogaik megsértése miatt. Ma kezdődik az első per egy minnesotai nő ellen, a tét 1,2 millió dollár.

Ma kezdődik a minnesotai Jammie Thomas pere a nagy amerikai lemezkiadók ellen. A hölgy az első a 26 ezer beperelt fájlcserélő-felhasználó között, akiktől a lemezkiadók kártérítést követelnek, mert megosztották a zenéiket a hálózaton.

Ms. Thomast 2005. februárjában kapták el a Virgin Records és a Warner megbízásából dolgozó SafeNet cég online nyomozói, azzal, hogy 1702 zeneszámot osztott meg a Kazaa fájlcserélő hálózat felhasználóival, megsértve ezzel a szerzői jogokat. A lemezkiadók szerint számonként 750 és 30 ezer dollár közötti kárt okozott nekik. A Jammie elleni perirat 784 oldalas, büntetése 1,2 millió dollár lehet, ha bűnösnek találják.

Célpont a felhasználó

A zenekiadók és a fájlcserélők harca utóbbiak létezése óta zajlik. A kiadók először a fájlcserélő hálózatok fejlesztőit és fenntartóit támadták, első jelentős győzelmüket 2001-ben aratták, amikor sikerült bezáratniuk az első népszerű fájlcserélő rendszert, a Napstert. Magát a fájlcsere jelenségét azonban nem sikerült megállítaniuk, ezért 2003-ban taktikát változtattak, és a felhasználókat helyezték a célkeresztbe. Ez leginkább a jogvédő csoportok és a közvélemény felháborodását váltotta ki, de a fájlcserélők terjedését nem állította meg.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét