Erik, Alexandra
EUR 386,08 Ft
USD 366,48 Ft
11 °C
23 °C

Szabadon kémkedhet az FBI az e-mail- és IP-címekben

2007.07.16. 14:20
Egy San Francisco-i bíróság ítélete szerint a hatóságoknak jogukban áll az internetszolgáltatóknál utánanézni annak, hogy az egyes ügyfelek milyen weboldalakat látogattak meg és milyen címekre küldtek levelet.

Ítéletet hozott a San Francisco-i bíróság egy 2001 óta húzódó drogügyben, aminek egy részlete fontos precedensként szolgálhat az internetes adatbiztonság és az online személyiségi jogok jövőjében. Két kaliforniai férfi nagy tételben gyártott ecstasyt a mexikói határ közelében levő Escondido városában, és a nyomozás közben az FBI a gyanúsítottak internetszolgáltatójától elkérte, és meg is kapta az e-mailjeik címzettlistáját, és az általuk látogatott weboldalak IP-címeit.

A címben nincs tartalom

A bíróság döntése alapján a hatóságnak azért van joga belepillantani ezekbe az adatokba, mert az e-mail- és IP-címek nem hordoznak több információt, mint például a hívott telefonszámok listája (amit Amerikában a hatóság szintén megkaphat a telefonáló külön értesítése és beleegyezése nélkül), vagy egy hagyományos postai levélen a címzés, ami szintén nyilvános. A bíróság indoklása szerint ezek az információk nem fednek fel semmit az adott levelek tartalmából vagy abból, hogy az illető mit csinált az adott IP-cím alatt található oldalon.

Tiltakozás és egyetértés

Az ítélettel kapcsolatban heves vita alakult ki az amerikai jogászok körében. Az Electronic Frontier Foundation online szólásszabadságért küzdő szervezet közleményében azt írja, alapvetően hibás a bíróság telefonos analógiája, hiszen míg egy telefonos híváslistáról csak a "ki" és a "mikor" derül ki, az e-mail címekből könnyen lehet következtetni a "mit"-re is.

Shaun Martin San Diego-i jogászprofesszor a blogjában szintén kikel az ítélet ellen. Érvelése szerint azzal, ha a hatóság feljegyzi, hogy ő például a NAMBLA (az emlékezetes South Park epizódban is megénekelt amerikai pedofil szervezet) weboldalát látogatta meg, azzal már megsértette a személyiségi jogait, és olyan információk birtokába került, amihez semmi köze – függeltenül attól, hogy csak az IP-címet ismeri, és azt nem tudja, mit csinált az oldalon.

Mások, mint Orin Kerr, a George Washington Egyetem professzora, egyetértenek az ítélettel. Kerr szintén egy blogbejegyzésben ír arról, hogy amíg az adatgyűjtés az internetszolgáltatónál történik, semmi kivetnivalót nem talál benne.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét