Szilárda
0 °C
6 °C

Önmegsemmisítő postafiókkal a spam ellen

2007.06.08. 10:30
A legegyszerűbb megoldás a levélszemét és az emailben terjedő vírusok ellen, ha a postafiókunk megszűnik létezni, mielőtt a spam elérne hozzá. Az eldobható postafiók pontosan ezen az elven működik, és ma már több oldal nyújt ilyen szolgáltatást azoknak, akiknek nem akaródzik úton-útfélen megadni a valódi címüket.

Mit tehetünk az ellen, hogy a levélszemét elárassza a postafiókunkat? A levelezőprogramok beépített védelmi mechanizmusai, tűzfalak és külső spamszűrő alkalmazások csak tüneti kezelést jelentenek. Ráadásul nem is működnek mindig jól (kivel nem fordult még elő, hogy a spamszűrőn fennakadt volna egy fontos beérkező levele?), és mindig csak kullognak a védelmeket egyre leleményesebb technikákkal megkerülő spammerek után.

"Spam, spam, wonderful spam..."

A nyilvánvaló megoldás az lenne, hogy nem adjuk meg megbízhatatlan oldalakon a címünket, és így a spammerek (illetve a spammereknek dolgozó crawlerek) nem tudják begyűjteni azt, és nem kerülünk fel a címlistáikra. Ez persze nem ilyen egyszerű, hiszen ma már minden fórum, blog, chatszoba, fájlfeltöltő és egyéb szolgáltatás regisztrációt kér (ironikus módon éppen a spammerek egy másik fajtája, a komment-szemetelők miatt), és a megadott címünk megbízhatatlanabb, vagy technikailag nem túl jól védett rendszerekből jó eséllyel átszivárog a spammerek listáira.

Eldobható, egyszer használatos

Regisztráljunk direkt erre a célra fenntartott ingyenes postafiókról? Félmegoldás, hiszen attól hogy nem a valódi címünkre jön, a spam még ott hömpölyög a neten, lassítva az adatforgalmat. A megoldás az egyszer használatos, önmegsemmisítő postafiók használata. Ilyen, DEA (Disposable Email Address azaz eldobható emailcím) nevű szolgáltatások már elég régóta léteznek (az egyik ős, a Spamgourmet 2000-ben indult, és máig 200 millió spam levelet "evett meg"), 2003-ban, a Paul Tyma Google-programozó által fejlesztett Mailinatorral kerültek be a köztudatba, de igazán népszerűvé csak mostanában váltak.

Jelszó sem kell

A működési elv nagyon egyszerű: megadjuk a felhasználónevünket (vagy elfogadjuk a rendszer által felkínált véletlenszerűt), és kész is az eldobható postafiók, nem kell jelszó sem - maga a felhasználónév működik jelszóként. A címünkkel aztán azt teszünk, amit akarunk: regisztrálunk vele itt-ott, megadjuk ahol kérik; aztán a beérkező levelekből kimazsolázzuk a szükséges információkat (jelszavak, megerősítő linkek), és sorsára hagyjuk szegényt. Amint már nincs szükség rá, a postafiók törli magát, a cím pedig használhatatlanná válik a spammerek számára.

Ingyenes DEA szolgáltatásból ma már több tucatnyi létezik, általában csak levél fogadására alkalmasak. A már említettek mellett figyelmet érdemel a Jetable (egy órától akár egy hónapig élő címet kérhetünk, ami automatikusan a valódi címünkre továbbítja a beérkezett leveleket), a SpamMotel (nemcsak webes felületen, de a levelezőkliensünkből is elérhetjük a fiókot, sőt, onnan válaszolhatunk is a beérkező levelekre), a KasMail (regisztrálni kell, viszont 25 címünk lehet egyszerre), vagy a 10 Minute Mail (mindössze tíz percig él a cím, van magyar nyelvű felület is).

Nem fenékig tejfel

Vajon jó fegyver az eldobható postafiók a spam ellen, vagy csak annak hangzik? Ma még leginkább csak azok használják, akik amúgy is megvédik magukat a spam ellen, nem hagyják szanaszét a címüket a neten. Ráadásul szolgáltatást felfedezték maguknak a fórumos vandálok, trollok, akiket így nehéz kitiltani bárhonnan is, hiszen két kattintással regisztrálnak újra ugyanott ahonnan kirúgták őket. Fórumadminisztrátorok, moderátorok nem is szeretik a DEA oldalakat, van, ahol már tiltják az ilyenről való regisztrációt - és itt zárul be a kör, ahol az egyik rosszindulatú figura (a spammer) elleni technológiát a másik rosszindulatú figura (a troll) teszi tönkre.