Hatvanöt évet kaphat a spamkirály

2007.05.31. 10:48
Akár 65 év börtön is várhat a spamkirály néven ismertté vált seattle-i férfira, aki az FBI szerint egymaga felelős az interneten terjedő levélszemét tizedéért. A 27 éves férfi négy év alatt több milliárd spamet küldött ki, és milliókat keresett vele.

Seattle-ben az FBI letartóztatta az Amerika spamkirályaként hírhedté vált Robert Alan Solowayt. A 27 éves férfi és cége, a Newport Internet Marketing Corp. a szakértők szerint az internetet elárasztó levélszemét egytizedéért volt felelős, és lekapcsolása érezhető lesz az egész internet adatforgalmában.

A szövetségi bíróság 35 rendbeli törvénysértéssel, többek között csalással és pénzmosással vádolja Solowayt, aki, ha minden pontban bűnösnek bizonyul, akár 65 év börtönt és negyedmillió dolláros pénzbüntetést is kaphat.

Húszmillió levél ötszáz dollárért

Soloway 2003 óta űzte iparszerűen a kéretlen reklámlevelek küldözgetését, meglehetősen nyíltan hirdetve a szolgáltatásait. Az átlagos tarifa 495 dollár volt 20 millió reklámlevél kézbesítéséért 15 nap alatt. A vád szerint ez éves szinten közel 800 ezer dollárt hozott a spamkirály konyhájára.

A levélszemetet a spammer vírusokkal megfertőzött, távolról irányított gépekről, zombihálózatokról, más néven botnetekről küldte, a cége weboldalát pedig nehezen lenyomozható és utolérhető, általában kínai szolgáltatóknál levő szervereken tárolta, és folyamatosan változtatta a helyét.

A precendensekre épülő amerikai jogban Soloway pere kiemelkedő fontosságú lehet a spammerek ellen folytatott harc további kimenetelére nézve. A spamkirály egyelőre előzetes letartóztatásban marad, és csak annyit nyilatkozott az ügyvédjén keresztül, hogy nem érzi magát bűnösnek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét