Ödön
2 °C
11 °C

A Hotmail jön, a Yahoo lát, a Gmail győz

2007.05.18. 10:20
Hosszú-hosszú tesztelés után levették a béta jelzőt az új Hotmail neve mellől - de nem csak ezen látszik, hogy nem is igazi webkettes. Összehasonlítottuk a három legnagyobb ingyenes webes levelezőprogramot, és megállapítottuk, hogy még mindig a Gmail a legjobb, hiába használják azt a legkevesebben.

A Microsoft másféléves nyílt bétateszt után, néhány napja adta ki webes levelezőprogramjának, a Hotmailnek legújabb verzióját, a Windows Live Hotmailt. Az új, kifényezett levelezőt az aktuális kedvenc Gmaillel és a két hónapja megjelent legújabb Yahoo Mail bétával hasonlítottuk össze.

Felület

Az új Hotmail nagyon igyekszik az Outlookra hasonlítani: ugyanaz az egyen-Microsoft design, drag and drop (fogd és vidd) módszerrel mozgatható üzenetek - cserébe elég lassú a rendszer. A Yahoo szintén a megszokott Outlook-sémákat követi, a Gmail viszont puritánabb, szöveg-alapú, cserébe villámgyors, és az egy sorba gyűjtött kérdés-válasz levélfüzérek, illetve a mappák helyett használt webkettes stílusú címkék miatt átláthatóbb is, mint a másik kettő (persze az Outlook mellől érkezett kezdő felhasználók ezt nyilván nem így gondolják).

További Gmail-előny, hogy alig jelenik meg reklám a levelező felületén, szemben a Yahoo otromba és helypazarló oldalsó, és a Hotmail felső bannereivel (a Hotmail még a leveleink aljára is reklámokat biggyeszt, eléggé el nem ítélhető módon). Személyre szabhatóságban viszont sehol nincs a Gmail: a Yahoo-t és főleg a Hotmailt kedvünkre színezgethetjük, színes-szagos levélpapírokat, változatos betűkészleteket és emotikonokat is kapunk tőlük, hurrá.

Szolgáltatások

A Yahoo a legnagyobb, de a Gmail a trendi
Mivel a három versenyzőből a Gmail a legfiatalabb, ráadásul 2007. februárjáig csak meghívóval lehetett postafiókhoz jutni, jóval kevesebb a felhasználója, mint vetélytársainak. A legfrissebb, 2007. áprilisi, amerikai adatok alapján a Yahoo-é a legnépszerűbb webes levelező: a forgalma több mint duplája a Hotmailének, és 13-szorosa a Gmailének. A Google szolgáltatása viszont folyamatosan növeli a piaci részesedését, míg a másik kettőé lassan de biztosan csökken. A Hitwise elemzése szerint a Gmail felhasználói között látványosan magasabb a fiatalok (18-34 év) és a jól keresők (100 ezer dollár feletti éves jövedelem) aránya, mint a két konkurensnél.

Tárkapacitásban nagyjából ugyanazt nyújtja a három szolgáltató: 2, illetve 2,8 GB (Gmail) helyet a leveleknek, maximálisan tízmegás csatolt fájlokkal - ez bőven több, mint amit egy átlagos felhasználó valaha kihasználna.

RSS-olvasóból csak a Yahoo-nak van normális beépített, a Gmail simán átlinkel a Google Readerre (olcsó megoldás), a Hotmail pedig szánalmasan XX. századi módon hírleveleket ajánlgat RSS helyett (emellett a Hotmailben nincs egy nyomorult automata továbbítás, és "szabadságon vagyok" válasz funkció sem, ami ma már elég gáz). Beépített határidőnaplóból viszont a Hotmailé a legjobb (szinte egy az egyben az Outlook naptára köszön vissza), csak nagyon lassú. A Yahoo-é fapadosabb de legalább gyors, a Gmail pedig megint csak átdob a Google Calendarra.

A Gmail gyönyörűen integrálja a Gtalkot a levelezőbe, nem is kell külön telepítenünk-elindítanunk a csevegőprogramot, és még a kereső funkció is eléri a chat-archívumot. A Yahoo megoldása egy fokkal halványabb: ha van fenn a gépünkön Yahoo Messenger, az szépen beépül a felületre. A Hotmail ezzel szemben simán csak felhúz egy MSN ablakot, ha levél helyett gyors üzenetet akarunk küldeni valakinek a kontaktlistánkból.

Explorer és Firefox alatt mindhárom levelező gond nélkül ment, Operával viszont csak a Gmail volt hajlandó tökéletesen együttműködni; a Yahoo kicsit szétesett, a Hotmail be sem jött.

A puding próbája

Egy levelezőrendszer legkeményebb próbája a spam elleni küzdelem. Akárhogy is próbálkozik az ember, előbb-utóbb felkerül a spammerek címlistáira, és onnantól csak a levelező szűrője választja el a levélszemét tengerétől. Először egy negyedik címről bombáztuk válogatott spamekkel a három címet, majd elővigyázatlanul kinn hagytuk néhány forgalmas fórumon őket, hadd találjanak rájuk az igazi spammerek is.

A Gmail a szimulált spamet kivétel nélkül beengedte, de az igaziakat elég hatékonyan szűrte - valószínűleg előbb ellenőrzi le, hogy a küldő biztonságos-e, mint hogy elemezgetni kezdje a levél tárgyát és tartalmát. A Yahoo csak a legátlátszóbb "Buy Viagra!" próbálkozásokat fogta meg, a Hotmail viszont kíméletlenül kiszűrt szinte minden spamet (még azt is amit az Index céges levelezője is beengedett), de többször túllőtt a célon, és gyanúsnak tűnő, de valódi üzeneteket (levél tárgy nélkül, csak egy linkkel a szövegben, vagy egy csatolt kép) is spamnek minősített.

A tanulság

Webes levelezőt az ember általában személyes szimpátia és megszokás, nem tesztek vagy adatsorok összehasonlítgatása után választ. Az mindenesetre biztos, hogy a Hotmail jópár év tetszhalál után visszatért a játékba, és ha nem is tud annyit mint a vetélytársak, újra egy súlycsoportban van velük. A Yahoo megelégedni látszik a toronymagas piacvezető szerepével, és csak szép lassan, öregesen építi be a levelezőjébe az aktuális újdonságokat.

Mi egyelőre maradunk a Gmailnél.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?