Huba
17 °C
33 °C

A Hotmail jön, a Yahoo lát, a Gmail győz

2007.05.18. 10:20
Hosszú-hosszú tesztelés után levették a béta jelzőt az új Hotmail neve mellől - de nem csak ezen látszik, hogy nem is igazi webkettes. Összehasonlítottuk a három legnagyobb ingyenes webes levelezőprogramot, és megállapítottuk, hogy még mindig a Gmail a legjobb, hiába használják azt a legkevesebben.

A Microsoft másféléves nyílt bétateszt után, néhány napja adta ki webes levelezőprogramjának, a Hotmailnek legújabb verzióját, a Windows Live Hotmailt. Az új, kifényezett levelezőt az aktuális kedvenc Gmaillel és a két hónapja megjelent legújabb Yahoo Mail bétával hasonlítottuk össze.

Felület

Az új Hotmail nagyon igyekszik az Outlookra hasonlítani: ugyanaz az egyen-Microsoft design, drag and drop (fogd és vidd) módszerrel mozgatható üzenetek - cserébe elég lassú a rendszer. A Yahoo szintén a megszokott Outlook-sémákat követi, a Gmail viszont puritánabb, szöveg-alapú, cserébe villámgyors, és az egy sorba gyűjtött kérdés-válasz levélfüzérek, illetve a mappák helyett használt webkettes stílusú címkék miatt átláthatóbb is, mint a másik kettő (persze az Outlook mellől érkezett kezdő felhasználók ezt nyilván nem így gondolják).

További Gmail-előny, hogy alig jelenik meg reklám a levelező felületén, szemben a Yahoo otromba és helypazarló oldalsó, és a Hotmail felső bannereivel (a Hotmail még a leveleink aljára is reklámokat biggyeszt, eléggé el nem ítélhető módon). Személyre szabhatóságban viszont sehol nincs a Gmail: a Yahoo-t és főleg a Hotmailt kedvünkre színezgethetjük, színes-szagos levélpapírokat, változatos betűkészleteket és emotikonokat is kapunk tőlük, hurrá.

Szolgáltatások

A Yahoo a legnagyobb, de a Gmail a trendi
Mivel a három versenyzőből a Gmail a legfiatalabb, ráadásul 2007. februárjáig csak meghívóval lehetett postafiókhoz jutni, jóval kevesebb a felhasználója, mint vetélytársainak. A legfrissebb, 2007. áprilisi, amerikai adatok alapján a Yahoo-é a legnépszerűbb webes levelező: a forgalma több mint duplája a Hotmailének, és 13-szorosa a Gmailének. A Google szolgáltatása viszont folyamatosan növeli a piaci részesedését, míg a másik kettőé lassan de biztosan csökken. A Hitwise elemzése szerint a Gmail felhasználói között látványosan magasabb a fiatalok (18-34 év) és a jól keresők (100 ezer dollár feletti éves jövedelem) aránya, mint a két konkurensnél.

Tárkapacitásban nagyjából ugyanazt nyújtja a három szolgáltató: 2, illetve 2,8 GB (Gmail) helyet a leveleknek, maximálisan tízmegás csatolt fájlokkal - ez bőven több, mint amit egy átlagos felhasználó valaha kihasználna.

RSS-olvasóból csak a Yahoo-nak van normális beépített, a Gmail simán átlinkel a Google Readerre (olcsó megoldás), a Hotmail pedig szánalmasan XX. századi módon hírleveleket ajánlgat RSS helyett (emellett a Hotmailben nincs egy nyomorult automata továbbítás, és "szabadságon vagyok" válasz funkció sem, ami ma már elég gáz). Beépített határidőnaplóból viszont a Hotmailé a legjobb (szinte egy az egyben az Outlook naptára köszön vissza), csak nagyon lassú. A Yahoo-é fapadosabb de legalább gyors, a Gmail pedig megint csak átdob a Google Calendarra.

A Gmail gyönyörűen integrálja a Gtalkot a levelezőbe, nem is kell külön telepítenünk-elindítanunk a csevegőprogramot, és még a kereső funkció is eléri a chat-archívumot. A Yahoo megoldása egy fokkal halványabb: ha van fenn a gépünkön Yahoo Messenger, az szépen beépül a felületre. A Hotmail ezzel szemben simán csak felhúz egy MSN ablakot, ha levél helyett gyors üzenetet akarunk küldeni valakinek a kontaktlistánkból.

Explorer és Firefox alatt mindhárom levelező gond nélkül ment, Operával viszont csak a Gmail volt hajlandó tökéletesen együttműködni; a Yahoo kicsit szétesett, a Hotmail be sem jött.

A puding próbája

Egy levelezőrendszer legkeményebb próbája a spam elleni küzdelem. Akárhogy is próbálkozik az ember, előbb-utóbb felkerül a spammerek címlistáira, és onnantól csak a levelező szűrője választja el a levélszemét tengerétől. Először egy negyedik címről bombáztuk válogatott spamekkel a három címet, majd elővigyázatlanul kinn hagytuk néhány forgalmas fórumon őket, hadd találjanak rájuk az igazi spammerek is.

A Gmail a szimulált spamet kivétel nélkül beengedte, de az igaziakat elég hatékonyan szűrte - valószínűleg előbb ellenőrzi le, hogy a küldő biztonságos-e, mint hogy elemezgetni kezdje a levél tárgyát és tartalmát. A Yahoo csak a legátlátszóbb "Buy Viagra!" próbálkozásokat fogta meg, a Hotmail viszont kíméletlenül kiszűrt szinte minden spamet (még azt is amit az Index céges levelezője is beengedett), de többször túllőtt a célon, és gyanúsnak tűnő, de valódi üzeneteket (levél tárgy nélkül, csak egy linkkel a szövegben, vagy egy csatolt kép) is spamnek minősített.

A tanulság

Webes levelezőt az ember általában személyes szimpátia és megszokás, nem tesztek vagy adatsorok összehasonlítgatása után választ. Az mindenesetre biztos, hogy a Hotmail jópár év tetszhalál után visszatért a játékba, és ha nem is tud annyit mint a vetélytársak, újra egy súlycsoportban van velük. A Yahoo megelégedni látszik a toronymagas piacvezető szerepével, és csak szép lassan, öregesen építi be a levelezőjébe az aktuális újdonságokat.

Mi egyelőre maradunk a Gmailnél.