Lukács
7 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A Google megszervezné életünk napjait

2006.04.13. 15:35
A blogoszférában az elmúlt egy évben már számtalan pletykát lehetett olvasni arról, hogy a Google naptáralkalmazással erősíti meg a Gmailt. Az elmúlt hónapban a Techcrunch közölte is az első kémfotókat a CL2 néven futó online naptárról. Most itt van. De minek bárkinek is még egy virtuális határidőnapló?

A Google Calendart úgy álmodták meg, hogy erős szimbiózisban éljen a Gmaillel. Teljesen érthető a Google ezen törekvése, hiszen életszerű, hogy az ember akkor akarja kezelni naptárbejegyzéseit amikor email-fiókját is nézegeti. A két szolgáltatás összekapcsolása tehát a Calendar sikerességét alapvetően befolyásolja majd.

"Túl bonyolult, ezért nem használom"

Mi az Ajax?
Az "Aszinkron Javascript és XML" eszközcsoport, vagyis az AJAX olyan technológia, mely az aszinkron letöltött, aktualizált tartalmat dinamikusan jeleníti meg a grafikus interfészen. Az AJAX-technológia célja, hogy az adott weboldalt néző felhasználóban azt a benyomást keltse, hogy a weboldal frissülése rugalmas, dinamikus. Ezt a hatást azzal éri el, hogy a "színfalak mögött" kis adatcsomagokat cserél a szerverrel, és nincs szükség arra, hogy a felhasználó az egész oldalt frissítse ahhoz, hogy a változások megjelenjenek. Ez nem csak dinamikusabbá, de gyorsabbá is teszi a netezést. Látványos Ajax-alkalmazás például a Digg Spy, ObjectGraph Dictionary, Google Suggest.

Mi is bejelentkeztünk, hogy megnézzük, valóban annyira jól sikerült-e ez az alkalmazás, ahogyan korábban már olvasni lehetett róla. Az online naptáralkalmazásokkal kapcsolatban a fő ellenvetés az szokott lenni, hogy túlságosan bonyolultak, nem lehet néhány másodperc alatt létrehozni egy emlékeztetőt, ezért az emberek nem is szeretik használni.

Nos, a Calendar az Ajaxot hívja segítségül, hogy állandó oldalfrissítgetés nélkül, igazából csak szövegmezők egyszerű kitöltögetésével kreálhassunk minél gyorsabban naptárbejegyzéseket. Elsőként egy címet kell megadnunk, ami jellemzően az esemény leírása, majd pedig egy naptáron bejelölhetjük az időpontot, megjegyzést fűzhetünk az eseményhez, valamint a találka helyét pontosíthatjuk - akár a Google térképén is megjelölve a helyet.

(Készítettünk egy rövid videót is arról, hogy hogyan lehet Google Calendarral naptárbejegyzést készíteni. Mindenki döntse el maga, hogy egyszerűbb-e mint más online kalendáriummal.)

#alt#

A naptárban megjelenő bejegyzéseket megragadhatjuk, és egy másik időpont mezőjébe is könnyedén áthelyezhetjük. A felvitt emlékeztetők átszervezése tehát könnyű és gördülékeny.

"Miért cserélném le erre a vállalati Outlookot?"

Akik nem hisznek az online kalendáriumokban, azt is szokták mondani, hogy ugyan miért használnánk ilyen alkalmazásokat, ha egyszer a vállalati gépen úgyis ott a kalendárium az Outlookban. A Google termékmenedzsere erre két dolgot mondott: egyrészt, hogy a Google Calendarnak nem feltétlenül célja kiváltani mondjuk a vállalati Outlookot, viszont a jövőben egy sor olyan eszközt szeretnének bevezetni, melyek megkönnyítik a két online naptár közti kommunikációt, szinkronizálást.

#alt#

A Google Calendar tehát elsősorban személyes használatra készült. Erre utalnak az integrált közösségépítést segítő szolgáltatások is. Megoszthatjuk naptárbejegyzéseinket ismerőseinkkel, vagy akár teljesen nyilvánossá is tehetjük virtuális határidőnaplónkat, és a netezőknek engedhetjük, hogy hozzászólhassanak az adott emlékeztetőkhöz. Ha rákeresünk a publikus kalendáriumokra, láthatjuk, hogy elsősorban sporteseményeknek kreáltak eddig nyitott kalendáriumokat. Itt mondjuk az adott focicsapat összes következő mérkőzését láthatjuk bejelölve egy naptáron, és persze mindenki hozzáfűzheti megjegyzéseit az adott eseményhez. Például, hogy az adott stadion közelében nincs nyilvános vécé, vagy jó, ha tudjuk, hogy a főbejárat az északi oldalon van, stb.

A naptár bejegyzéseket akár saját weboldalunkon, blogunkon is megjeleníthetjük, és rss-csatornát generálhatunk hozzájuk.

Ez már valódi közösségi netezés, és nyilván sok múlik azon, hogy az ötvenmillió gmailes netezőnek hány százaléka fogja többek közt erre is használni a Calendart. Hogy mennyire érdemes komolyan venni a Google törekvéseit ezen a téren is, jól jelzi, hogy a legfőbb rivális, a Yahoo bejelentette, a következő hónapokban új funkciókkal jelentkezik 1998 óta többnyire tetszhalott - ám ennek ellenére piacvezető - alkalmazása, a Yahoo Calendar.