Az FBI ahol tud, megfigyel

2000.07.26. 12:10
Az amerikai kongresszus mostanában ferdén néz a szövetségi nyomozóirodára, amiért csak néhány hónapja tudta meg, hogy az FBI immár másfél éve figyeli az amerikai internetezők adatforgalmát. A képviselők polgárjogi szervezetek nyomására vizsgálatot kezdeményeztek, mivel feltételezhető, hogy sérül az állampolgárok adatvédelemhez fűződő alkotmányos joga. A FBI szerint azonban a Carnivore (húsevő) nevű rendszer nélkül nyomozóinak esélyük nem lenne az interneten a hackerek és a pedofilok ellen.
Az ügynök szeme mindent lát
Az amerikai képviselőház igazságügyi bizottsága hétfőn meghallgatta az FBI képviselőit a Carnivore megfigyelőszoftver működésével kapcsolatban. A republikánusok és a demokraták egyaránt aggodalmuknak adtak hangot, amiért a nyomozóiroda nem értesítette őket hamarabb a rendszer létezéséről, és azt igyekeztek kideríteni, hogyan védi a hivatal az internetezők személyiségi jogait ilyen tömeges megfigyeléseknél.

A ragadozó

A Carnivore-rendszert az FBI és az igazságügyi minisztérium emailek és egyéb digitális kommunikáció (webes címek, ICQ-üzenetek, satöbbi - magyarul a teljes adatforgalom) tömeges összegyűjtésére és megfigyelésére használja. A három éve üzembe állított szoftvert a hivatal meghallgatott képviselői szerint 25 alkalommal vetették be, ebből tizenhatszor idén.

Az összegyűjtött emaileket, illetve egy alkalommal FTP-s fájlforgalmat hat büntetőjogi és tíz nemzetbiztonsági ügyben használta fel a nyomozóhatóság. Ezek során főként hackereket fogtak be, néha terroristák vagy drogkereskedők ellen fordították.

Az EarthLink önállóan nyomoz
Az EarthLink nemzetközi internetszolgáltató megállapodott a szövetségi nyomozóirodával, hogy saját lehallgatórendszerrel fog adatot gyűjteni a hivatalnak. Ezzel a világszerte 4,2 millió előfizetővel rendelkező szolgáltató kiváltotta az FBI saját Carnivore rendszerének telepítését, amely korábban megzavarta az előfizetők kapcsolatát. A problémát az okozta, hogy a Carnivore nem működött az EarthLink gépeinek oprendszerén és ezért a hivatal saját, régebbi gépet állított a szerverparkba, amitől megbénult a hálózat.

A szoftvert az FBI technikai kommandója telepíti fel az internetszolgáltató szerverére, ami ezután minden áthaladó adatforgalmat lát a szolgáltató közreműködése vagy ellenőrzése nélkül. A programot azonban kizárólag a szövetségi bíróság hozzájárulása után használhatják a speciális kiképzésben részesült nyomozók.
Pedig az internetszolgáltatók saját rendszerrel is meg tudnák oldani a megfigyeléseket, ráadásul ők biztonságosabban kezelik az adatokat, hiszen hitelességük függ tőle. A rendszer korábbi verziója egy óra leforgása alatt 6 gigabyte adatot tudott átfésülni, míg a Carnivore másodpercenként többmillió üzenet szövegében keres.

Mindenki gyanúsított

Az FBI azzal indokolja a szoftver létjogosultságát, hogy másképp képtelen lenne a sokmillió email közül kiválogatni a számára kedves gyanúsítottakét. American Civil Liberties Union (ACLU) polgárjogi szervezet ezzel szemben úgy látja, a hivatal mindenkit megfigyel ,,a biztonság kedvéért", hogy aztán szabadon használhassa az elfogott adatokat, amire éppen kellenek.

Csak a paranoiás email marad titokban
Bármilyen internetes megfigyelés ellen az egyetlen hatékony megoldás az adatok magasszintű kódolásában rejlik. Emailek védelmére a mindenvivő csodalámpa a Pretty Good Privacy, azaz a PGP. Az ingyenesen kipróbálható szoftverrel kódolt szöveghez csak hatalmas erőfeszítések árán - ha egyáltalán - férhet hozzá hacker vagy kormányhivatal. A rendőrségi merevlemez-lefoglalások ellen szintén létezik szoftver, amely egyetlen betonbiztosan kódolt fájlban tárolja az érzékeny információkat tartalmazó adatokat.

A jogaikat védő civiljogi aktivisták szerint ez a módszer olyan, mintha minden telefont lehallgatnának, csak azért, hogy megállapítsák, melyik beszélgetésre van szükségük. ,,Irdatlan adatmennyiséget lehet ezzel összegyűjteni", állítja Mark Rasch egykori számítógép-specialista szövetségi államügyész.
Az FBI nem érti a civilek aggodalmát. Egyrészről azt állítják, az össznépi email-figyelésnek megvan a jogi alapja, hiszen végsősoron csak a telefonos lehallgatás 21. századi megfelelőjéről van szó. Az illetéktelen adatfelhasználás ellen pedig törvény véd, hiszen a fű alatt gyűjtött bizonyítékokat a bíróság gondolkodás nélkül visszadobja.

Érdekes adatok

A hétfőn nyilatkozó FBI hivatalnokok megegyeztek az igazságügyi bizottsággal, hogy a Carnivore szoftver forráskódját átküldik egy független szakértői csoportnak, hogy ők vizsgálják ki a jogszerű működést. A vizsgálat eredményét kipostázzák az összes érintett félnek.

A nyomozóiroda attól azonban határozottan elzárkózott, hogy szélesebb körben ismertesse a program technikai paramétereit. Az FBI ugyanis nem akarja kitenni szoftverét a veszélynek, hogy esetleg az internetes alvilág is rátegye fekete mancsát.  • Tippek
  • Lakáshitel