Eltávolítja az AFP híreit a Google News

2005.03.22. 14:35
A keresőjéről ismert cég megijedt a hírügynökség által indított pertől, és leszedi a Google Newsról az AFP-től származó anyagokat.

A Google nekilátott, hogy eltávolítsa a hírszájtján összegyűjtött anyagok közül az Agence France Presse (AFP) híreit, jelentették be hétfőn. A lépésre azután szánta el magát a kaliforniai székhelyű cég, hogy a múlt héten a francia hírügynökség beperelte a keresőjéről ismert Google-t, és 17,5 millió dolláros kártérítést követel tőle anyagainak jogosulatlan eltulajdonítása miatt.

Mint írtuk, az AFP már korábban is megkereste a Google-t, és felszólította, hogy távolítsa el híreit a Google Newsról. A hírügynökség akkor nyújtotta be a keresetet egy szövetségi fellebbviteli bíróságon, miután konstatálta, hogy a Google nem hajlandó leszedni a híreket, sőt újakat jelenít meg portálján.

Nehéz lesz kiszűrni az AFP híreit

A Google News úgy működik, hogy automatikusan pásztázza a különböző netes híroldalakat, és a relevánsnak talált hírek címét, rövid ajánlóját, illetve gyakran a kapcsolódó fotót is saját felületén jeleníti meg. Az AFP szerint viszont, amely pénzért adja a híreket és az előfizetőkből él, a gyakorlat komoly kárt okoz neki - erre utal a hírügynökség által követelt 17,5 millió dolláros összeg is.

A Google annak ellenére kezdett a hírek eltávolításába, hogy a hírlopásra vonatkozó jogi szabályozás meglehetősen kaotikus, nemcsak az Egyesült Államokban, hanem a világ más országaiban is. Néhány precedensértékű ítéletben azonban bíróságok kimondták már, hogy a hír közkincs, ezért csak megfogalmazásának módját lehet védeni, magát az információt nem.

A keresőcégnél még nem tudják, mikorra végeznek a munkával. A hírek eltávolítását megnehezíti, hogy a franciák anyagait használó sajtótermékek előszeretettel keverik az AFP híreit más ügynökségektől származó információval, ez pedig hosszadalmassá teszi az anyagok eredeti forrásának azonosítását.  • Hírek
  • Babaváró hitel