Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyűjtőper a Google-hirdetések miatt

2006.06.06. 10:30
A Google nem tett meg minden tőle telhetőt a reklámok elszámolását érintő átkattintásos csalások ellen. Az USA-ban született egyezség szerint minden hirdető kártérítést kap, aki nem küld lemondó emailt.
A Google AdWords hirdetési rendszer ügyfelei az elmúlt napokban különös emailt kaptak. A fontoskodó tárgysorú (Important Legal Notice Regarding Your Google AdWords Account, fontos jogi tájékoztató a Google AdWords számlájával kapcsolatban) levelet sokan spamnak tarthatták, pedig az üzenet valódi.

Arról értesítik az érintetteket, hogy az USA-ban gyűjtőper indult a nevükben, írta a Heise.de híroldal. "Ha Ön 2002. január 1-től mostanáig online hirdetést vásárolt a Google-től, részese az amerikai Miller County kerületi bírósága előtt indított gyűjtőpernek."

Az ügy hátterében az a peren kívüli megegyezés áll, amely lezárt egy kattintásos csalás miatt indult eljárást. A panaszos Lane's Gifts and Collectibles online üzlet azt állította, hogy a Google nem tett meg minden tőle telhetőt a méréseket és az átkattintások számát torzító klickbotok és más manipulatív módszerek kizárására.

Hirdethetnek újból

A Google az eljáró arkansasi bíróság előtt egyezséget alkudott ki, és 90 millió dolláros kártalanítási alapot hozott létre a hirdetői kárának enyhítésére. A 90 millió dollárhoz a legfeljebb 30 millió dolláros ügyvédi költségek levonása után az érintettek hirdetési kuponok formájában juthatnak hozzá.

A gyűjtőper részesei a káruk arányában részesednek az alapból. A bíróság július 24-25. között dönt arról, hogy a peren kívüli egyezség fair, méltányos és megfelelő. Azoknak viszont ki kell jelentkezniük a gyűjtőperből, akik a saját káruk miatt valaha még önálló pert akarnak indítani a Google ellen.