Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Perelhetik a Google-t

2004.09.03. 12:52
A Geico biztosító egy szövetségi bíró döntése alapján beperelheti a Google-t és az Overture-t. A két keresőszolgáltatást azzal vádolja a cég, hogy engedély nélkül jelentetnek meg hirdetéseket a biztosító védjegyeihez kapcsolva, azaz védjegybitorlást követnek el.
Leonie Brinkema virginai kerületi bíró augusztus 25-én döntött úgy, hogy a két internetes keresőóriást beperelheti a Geico biztosító, a Google-nek és az Overture-nek így azért kell a bíróságon küzdenie, hogy felhasználhassák más cégek védjegyeit reklámeladásaik során, írta a News.com.

Az ügy anyagilag is érzékenyen érintheti a cégeket, a két kereső ugyanis abból él, hogy olyan fizetett hirdetéseket jelentet meg a találati listák mellett, melyek bizonyos keresőszavakhoz vannak kötve. Sok hirdetés van olyan védjegyekhez is kapcsolva, mint például a Geico vagy a Nike. A Geico még májusban perelte be a keresőket.

Nem látható

Brinkema nem utasította el a védjegybitorlással és tisztességtelen versennyel kapcsolatos vádpontokat a Google és Overture erőfeszítéseinek ellenére sem, azonban a Geico nem perelhet tisztességtelen üzleti magatartásért, és a kartellvádakat is elutasította a bíró.

A biztosító meg van elégedve a döntéssel. "Várjuk, hogy a tárgyaláson bebizonyíthassuk, hogy a Geico jól ismert védjegyeinek felhasználása törvénysértő, és le kell azt állítani" - mondta Janice Minshall, a cég szóvivője. Steve Langdon a Google részéről elmondta, hogy nem érzik jogosnak a vádakat, és erőteljesen küzdenek majd ellenük. A kereső azzal védekezik, hogy kizárólag belső, a felhasználók számára nem látható komputeres algoritmusokban használják a védjegyeket, annak meghatározásához, hogy milyen hirdetéseket jelentessenek meg.

A Yahoo tulajdonolta Overture nem nyilatkozott, de megjegyezték, hogy ez még csak egy elsőfokú döntés.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!