Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szabálytalanul osztott részvényt a Google

2004.08.05. 16:20
Szabálytalanul adott több mint 23 millió részvényt a Google több száz alkalmazottjának és tanácsadójának. Ezzel a legnépszerűbb keresőmotort üzemeltető, éppen a tőzsdére készülő cég váratlan jogi problémát okozott saját magának.
A Google szerdán jelentette be, hogy visszavásárolna több mint 23 millió részvényt, melyeket több száz alkalmazottjának és tanácsadójának adott, összesen 25,9 millió dollárért. 549 milliós készpénztartalékából a cég könnyen ki tudná fizetni a részvényeseket, de egyelőre nem lehet tudni, hogy a gesztus mindenkit kielégít-e.

A cég elfelejtette bejelenteni a tőzsdefelügyeletnél a 2001 szeptembere és 2004 júniusa között kiosztott 23,2 millió részvényt és 5,6 millió részvényopciót. Ezzel valószínűleg szövetségi és állami törvényeket is megsértett. Az érintett részvények 1105 volt és jelenlegi alkalmazottnál, illetve a cég tanácsadóinál vannak, az opciók - melyek kötési árfolyama 30 centtől 80 dollárig váltakozik - 301 embernél vannak.

Jövő héten tőzsdén

A Google úgy gondolja, hogy lesznek, akik elutasítják a visszavásárlást, és inkább beperelik a céget. A Google 18 államban és szövetségi szinten is számít perekre.

Még nem tudni, hogy az ügy befolyásolja-e a Google részvénykibocsátását, amitől szakértők 3,3 milliárd dolláros bevételt várnak. Az összeg fele a cég bankszámlájára folyik be, a többi pénz a Google felsővezetői és a kezdeti befektetők között osztják szét. A cég jelenleg 24,6 millió részvényt kínált fel előjegyzésre, a papírokat 108-135 dolláros áron készülnek eladni.

Amikor az előjegyzési periódus lezárul - ez még ezen a héten megtörténhet -, a minősített befektetők licitálni kezdhetnek. Ha az aukció néhány napon belül lezárul, a Google részvényeivel már jövő hét elején elkezdhetnek kereskedni a Nasdaqon.

Ha a részvényesek visszautasítják a visszavásárlási ajánlatot, vagy nem válaszolnak rá, a részvényeiket és az opciókat automatikusan regisztrálják a kezdeti nyilvános ajánlattétel után.