Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Tőzsdére megy a Google

2004.04.30. 12:10
A világ legismertebb online keresőjét működtető Google az illetékes hatóságokkal való egyeztetés után bejelentette, hogy tőzsdére megy, és körülbelül 2,7 milliárd dollárnyi részvény bocsát ki. A Google kétféle értékpapírt vezet be a tőzsdére, de azoknak a számát és papíronkénti értékét még nem hozta nyilvánosságra.
A Google jól jövedelmez, de egyelőre nem a leghatalmasabb az online keresők piacán, hiszen az év első három hónapjában kevesebb pénzt keresett, mint legfőbb versenytársa, a Yahoo, írta a Wired. A Google bevétele az első negyedévben 390 millió dollár volt, a nyeresége 64 millió dollár, míg a Yahoo ez idő alatt 758 millió dolláros bevételt szerzett, amelyből 101 millió dolláros nyereséget könyvelhetett el. A Google fejlődése bíztató, hiszen egy évvel ezelőtt csupán 179 millió dolláros bevételt és 26 millió dolláros nyereséget szerzett, de a vállalat előrejelzései szerint a növekvő verseny és az eladások elkerülhetetlen visszaesése miatt idén lassulni fog a cég növekedése.

A vállalat két kategóriára osztja a részvényeket: a bárki által megvásárolható Class A részvényekhez egyetlen szavazat jár, míg a nyilvánosan nem elérhető Class B részvények tulajdonosai tíz szavazatot kapnak. A kettős részvénystruktúra miatt az alapítók akkor is a kezükben tarthatják a vállalat irányítását, ha a részvények ötven százalékánál kevesebb van a birtokukban.

Másképp gondolkodnak

Larry Page és Sergey Brin, a Google két alapítója úgy döntött: nem állnak be a tőzsdei cégek által meghatározott sorba, és a Wall Street elemzői tőlük nem kapnak előrejelzéseket. Szerintük roppant káros, hogy vállalatok többsége az elemzői előrejelzéseknek próbál megfelelni és elfogadják a kisebb, de biztosabban megjósolható bevételeket ahelyett, hogy nagyobb és kevésbé megjósolható bevételek megszerzésére törekednének.

A Google a részvényeket ráadásul nem a hagyományos módon, azaz befektetési bankok közreműködésével fogják eljuttatni az ügyfelekhez, hanem nyilvános aukción. Így nemcsak a bankok kedvezményezett pénzes ügyfelei szerezhetik meg jó áron a részvényeket, hanem bárki más is, viszont az aukció győztesei könnyen vesztessé válhatnak, ha túl magas licittel nyerik el a vásárlási jogot.

Matekos humor

A hagyományokkal szembemenő Google-alapítók a részvénykibocsátás során különös humorérzéküket is megvillantották a nagyközönség előtt, ugyanis pontosan 2 718 281 828 dollár értékű részvényt akarnak kibocsátani - a matematikusok bizonyára azonnal felismerték benne a természetes logaritmus alapszámát, az e-t.