Klaudia
0 °C
12 °C

Antiszemita oldal a Google első helyén

2004.04.07. 12:36
Egyre nagyobb vitát vált ki, hogy a Google a "jew", azaz "zsidó" szóra első találatként egy antiszemita oldalt ad ki. A cég nem hajlandó kivenni indexéből a weblapot, miközben online aláírásgyűjtés és Google-bombing akció is indult a kereső ellen.
A vita hetekkel ezelőtt kezdődött, amikor Steven Weinstock ingatlanbefektető, korábbi jeshiva diák rákeresett a Google-ben a "jew", azaz "zsidó" szóra. Az első találat a Jew Watch ("Zsidófigyelő") című oldal volt, ami feltételezett zsidó összeesküvésekről szóló cikkekkel és más antiszemita írásokkal van tele, olyan címekkel, mint "A zsidók irányította sajtó" vagy "Zsidó agymosási mechanizmusok". A weboldal üzemeltetője nem válaszolt Weinstock magyarázatot kérő levelére.

Bántó

Weinstock ezért online petíciót indított, melyben azt követeli, hogy a Google távolítsa el a lapot adatbázisából. Szerinte ha összegyűlik ötvenezer aláírás, a kereső kiveszi indexéből a lapot.

"A Google az első számú keresőoldal, és a tény, hogy első találata egy antiszemita weblap, túlságosan bántó a növekvő antiszemitizmus korában" - írta petíciója bevezetőjében.

David Krane, a Google szóvivője a News.com-nak elmondta: a keresési találatokat bonyolult algoritmusok hozzák létre, és a vállalat nem tudja és nem is fogja megváltoztatni a Jew Watch besorolását, függetlenül attól, hány aláírás gyűlik össze. "A Google keresési eredményeit számítógépes algoritmusok határozzák meg, melyek gyakorlatilag az oldal népszerűségét képezik le" - közölte Krane.

Nyelvi okok

Krane szerint a Jew Watch első helyre sorolása nagyrészt nyelvi okokkal magyarázható: a "jew" szót a második világháború óta egyre kevésbé hasznáják a köznyelvben, helyét átvették a kevesebb kulturális konnotációt tartalmazó kifejezések, mint például a "jewish person" (kb. "zsidó származású személy"). A Google a "jewish", "jewish person" és "jewish people" kifejezésekre pozitív tartalmú oldalakat dob ki első helyen, köztük számos zsidó társkeresőt.

Mások az úgynevezett Google-bombing módszerrel szeretnék lenyomni a Jew Watch-ot az első helyről. A technika a kereső saját algoritmusait használja ki, gyakorlatilag nincs hozzá másra szükség, mint különböző oldalakon nagy mennyiségben létrehozni olyan linkeket, melyek a jó helyre juttatni kívánt oldalra mutatnak.

A kampányt Daniel Sieradski, az igen olvasott Jewschool blog írója indította, aki azt szeretné elérni, hogy mindenki, aki teheti, linkeljen a Wikipedia online enciklopédia "jew" címszavára, ily módon első helyre jutattva azt. A cikk írásának időpontjában a Jew Watch továbbra is az első helyen volt, a Wikipedia címszava viszont már a harmadik helyre került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!