György
14 °C
24 °C

Sérti a magánszférát a Google-email

2004.04.06. 14:32
A Google csoport a Yahoo és a Microsoft Hotmail szolgáltatásának riválisaként tervezi a Gmail szolgáltatás bevezetését. A magánszféra megsértése ellen harcolók szerint azonban a szolgáltatás lényege az lenne, hogy reklámokkal áraszthassák el a felhasználókat.
A BBC tudósítása szerint a Privacy International (PI) csoport panasszal élt a brit információs megbízott hivatalában. A megbízott feladata, hogy meggyőződjön arról, a cégek és szervezetek betartják-e az internetes jogi keretek szabta szabályokat, beleértve a magánszféra és az információ szabadságát is.

Online szimatolás?

A PI csoport azt kifogásolta, hogy a Google a szolgáltatást igénylő személyek feltételezett érdeklődési körének alapján tervez hirdetéseket küldözgetni a felhasználóknak.

Összehasonlítás
Gmail ajánlat:
 • 1000 megabájt ingyenes tárhely
 • Nincs szükség törlésre és válogatásra
 • Nincsenek pop-up hirdetések, nincsenek bannerek
  MSN Hotmail
 • 2 megabájt ingyenes tárhely, amely évi 60 dollárért (körülbelül 12 300 forintért) 100 megabájtra növelhető
 • Spamszűrés és vírusirtás
  Yahoo
 • 4 megabájt ingyenes tárhely, amely évi 50 dollárért (körülbelül 10 300 forintért) 100 megabájtra növelhető
 • Spam szűrés és vírusírtás
 • A Gmail esetében a Google-on jelenleg is általános hirdetési technikát alkalmaznák, vagyis ahogy a keresőprogramban is a keresés tartalmának megfelelő reklámok jelennek meg a képernyő jobb oldalán, úgy a levelezőprogramban is, az emailek tartalma alapján történne a hirdetések megjelenítésére. A Google szerint mindez azért nem sérti a magánszférát, mert az emailek tartalmi figyelése teljes mértékben automatizáltan zajlana.

  "Nem arról van szó, hogy emberek olvasgatják az emaileket hirdetési lehetőségeket vadászva!" - nyilatkozta a Google szóvivője. Ennek ellenére Simon Davis, a PI igazgatója "az európai jogrendszerre mért óriási erőszaknak" nevezte a Gmail hirdetési koncepcióját.

  A leveleket megtartják

  A magánszféra megsértéséért aggódókat a Gmail tárhelyrendszere is nyugtalanítja. A Google ötszázezer oldalnyi email tárolására alkalmas ingyenes helyet biztosít minden egyes felhasználónak, ezzel segíti a régi emailekben történő keresést. Ezen kívül fokozott spamszűrést is vállal.

  "Az emailek egy másolata a rendszerünkben marad, a postafiókból történő törlést illetve a hozzáférés időtartamának lejárta után is" - olvasható a Gmail használati feltételei között. "Amennyiben valalki töröl egy emailt, biztosnak kellene lennie abban, hogy ténylegesen törölte a levelet" - reagált a Bits of Freedom holland civil jogvédő szervezet alapítója, Maurice Westerling.

  A Google továbbra is vezet az internetes keresőprogramok piacán, bár a február óta nagy mértékben csökkent a támogatottsága, miután a Yahoo is elindította keresőszolgáltatását.