Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Szakított a Google-lel a Yahoo

2004.02.19. 15:07
Az MSN Search mellett a Yahoo is beszállt a keresőháborúba: a cég szerdán elindította saját keresőszolgáltatását, ezért a továbbiakban nem licenceli a Google technológiáját. A Yahoo volt a Google legnagyobb ügyfele, így a lépés jelentős bevételkiesést is jelent a legnagyobb keresőnek.
A Yahoo szerdán indította el Slurp névre keresztelt keresőrobotját, melynek feladata a web átfésülése és a kereső-adatbázis felépítése. Szakértők szerint a robot hatékonyságát mutatja, hogy két nappal elindítása után már működik is a szolgáltatás.

A Search Engine Journal szerint lépésre számítani lehetett, különösen miután a Yahoo tavaly megvásárolta az Inktomi keresőmotort és az Overture nevű, keresőkhöz fejlesztett hirdetési rendszert. A Yahoo lépésével nagyjából egyidőben terjesztette ki az MSN Search a hírkereső szolgáltatását dél-amerikai és ázsiai oldalakra is, illetve jelentette be a Google, hogy keresési indexe hatmilliárd eleműre bővült.

Portálosít a Google

Egy, a napokban kiadott felmérés szerint a tőzsdére készülő Google-nak jóval kevesebb látogatója van, mint a többi nagy amerikai weboldalnak. A Comscore Networks adatai szerint januárban a Yahoo 110 821 000, az MSN és egyéb Microsoft-weboldalak 109 113 000, a Time Warner hálózat (AOL) 107 977 000, az eBay 72 561 000, míg a Google 60 463 000 látogatót vonzott.

A Search Engine Journal úgy tudja, hogy az éleződő versenyben a Google gőzerővel dolgozik oldalának portálosításán, pletykák szerint például emailszolgáltatás beindítását tervezi. A Google egyéb szolgáltatásokkal is próbálja magához csábítani az internetezőket, ilyen például a baráti kapcsolatok fenntartását segítő Orkut közösségi oldal.

A Yahoo mellett a Microsoft is szorongatja a legnagyobb keresőt: az MSN Search nemrégiben elindított - egyelőre béta állapotban üzemelő - új változatától a redmondi cég szintén a Google trónfosztását várja. A Microsoft ráadásul bevethet a Netscape ellen már bevált trükköket is: például várhatóan integrálja a keresési funkciót az Internet Explorer következő változatába, illetve beépíti soron következő operációs rendszerébe, a Longhornba.