Alfréd
-2 °C
2 °C

Tovább terjeszkedik a Google

2004.02.18. 11:08
A Google, a világ legnépszerűbb internetes keresőjének indexe napjainkra hatmilliárd eleműre bővült, adta hírül a Yahoo a kaliforniai vállalat bejelentését követően.
2003 augusztusában még 4,5 milliárd elemből állt a kereső - nyilatkozta a Google cég szóvivője. "A számok jól reprezentálják, hogy egyenletesen növeljük az újabb oldalak számát. Az összes érdekes oldalt fel szeretnénk venni jegyzékünkbe" - nyilatkozta Peter Norvig, a Google-t üzemeltető vállalat igazgatója.

Növekvő webes jegyzék

A hatmilliárd elem 4,28 milliárd weboldalból, nyolcszáz millió képből és 845 millió Usenet-üzenetből áll össze.

A Google szóvivője elmondta, a növekedést demonstrálja az is, hogy a 2003 augusztusi 4,5 milliárd elemből 3,3 milliárd volt weboldal és 2002 novemberben csupán fele annyi kép volt a keresőn elérhető, mint napjainkban.

A kereső-algorintmusokat is fejlesztik

Az index növelésével párhuzamban a Google kereső-algoritmusainak finomításával is folyamatosan foglalkozik a cég, abból a célból, hogy egyszerűsítsék és szűkítsék a keresési folyamatot - mondta az igazgató.

Graham Mudd elemző szerint a Google hasznos munkát végez az index bővítésével és a kereső-algoritmusok pontosításával: "A Google a fejlesztések minősége és pontossága miatt tart ott, ahol tart, s a további bővítésekkel növelni fogja megbecsültségét" - mondta Mudd, a comScore Networks elemzője.