Szilárda
0 °C
6 °C

Nem hoz tőzsdei árfolyamrobbanást a Google

2004.05.04. 11:51
Nem lesz újabb árfolyamrobbanás a Google részvénykibocsátása után - írja elemzésében a Business Week. Ugyanakkor sokan reménykednek abban, hogy internetes cég sikeres bemutatkozása maga után húzza a többi technikai részvény árfolyamát is.
A Google tőzsdére lépése nem hoz magával árfolyamrobbanást a technikai részvényeknél - állítja a Business Week. A hetilap az internetes cég részvénykibocsátását a Netscape-kibocsátással hasonlítja össze.

Netscape-ügy

A Netscape-részvények ára 1995-ös a tőzsdére bocsátás napján 167 százalékkal emelkedett néhány óra alatt, igen nagy forgalom mellett. Mindez nagy meglepetést okozott befektetőknek, mert abban az időben még nagyon kevesen használták az új technikát.

Mind a Wall Street, mind a kaliforniai Szilicium-völgy az internetkorszak kezdeteként értékelte azt, hogy a Netscape a tőzsdére ment. Akkor még csak néhány millió amerikai szörfölt a neten, és azt is modemes kapcsolaton keresztül, vagyis az akkori számítógépek tízszer lassabbak voltak a jelenlegi modelleknél.

De a hozzáértők megértették, hogy az interneté a jövő a jobb és gyorsabb információáramlással, kötöttségek nélküli vásárlással, hatékonyabb ügyintézéssel.

Eufória

A Google-nál annyiban más a helyzet, hogy a cég szárnyalása nem hozza magával a technikai eszközök tömeges vásárlását. A Netscape sikere után ugyanis a technikai cégek tömegével léptek a tőzsdére, hiszen egyre többen vásároltak számítógépet.

Most a befektetők szédültek meg a lehetőségektől - manapság a Wall Streeten sokkal nagyobb eufória uralkodik, mint a Szilícium-völgyben. A Google esetében a hasonló algoritmust használó keresőprogramok komoly veszélyt jelentenek, mert fennáll a veszélye, hogy hamarosan ugyanolyan jó találati arányt érnek el, mint a Google.

A történet végét ismerjük: miután a kilencvenes évek legvégén szertefoszlottak az illúziók, csak a legerősebbek maradtak fenn. A sok csalódás után ugyanakkor a kilencvenes évek végére nyilvánvalóvá vált, hogy a technikai fejlődés jót tett az Egyesült Államok gazdaságának.

A titok

A Google bölcsen magántulajdonban maradt a 2000 és 2003 közötti időszakban, amikor egymás után mentek tönkre a kisebb cégek. A Washington Post szerint a Google ez idő alatt óriássá nőtte ki magát.

A Google titka nem csak a jó kereső algoritmus megírása volt. A vállalat vezetői rájöttek arra, hogy a keresés csak belépő a sokkal jövedelmezőbb reklámpiacra. Azzal, hogy a keresés mellé fizetett linkeket is tettek, óriási profitra tettek szert. Utolsó újításként pedig április elején bejelentették, hogy email-szolgáltatást is indítanak.

Elemzők szerint a Google 25-30 milliárd dollárt ér, amikor tőzsdére megy. A Szilicium-völgyben sokan továbbra is azt remélik, hogy a Google szárnyalása maga után húzza a többi technikai cég fejlődését is, mint ahogy az a Netscape esetében történt.