Itt a vízum, hol a vízum?

2000.05.31. 16:31
Aki a Szilícium-völgyben szeretne állást kapni, bele kell húznia, hogy beférjen a szakmai vízumot kapók száztizenötezres győztes seregébe. A kiadott H-1B vízumok számának emelésére tett törvényjavaslat idén valószínűleg megbukik a politikai csatározásokon.
A H-1B pakk
A republikánusok nagy lendülettel terjesztették be javaslatukat a kiadható H-1B vízumok számának emelésére. A különleges képzettséggel rendelkezők számára kiadott vízumokra azért lenne szükség, hogy enyhülhessen a Szilícium-völgyben (de egyébként szerteszét) működő technológiai vállalatok munkaerő-éhsége. A javaslatnak emellett megvan az a remek politikai funkciója, hogy a demokratákat választás elé állítja: vagy a szimbolikus jelentőségű és súlyos kampánytámogatásokat pengető óriáscégeknek kedveznek, vagy megpróbálnak jók lenni a szakszervezeti vezetőknél, akik minden külföldi munkavállalót hutu tömeggyilkosnak tekintenek.

A demokraták ezért cserébe egy olyan módosítással fejelték meg a törvényt, amely egyúttal a Közép-Amerika felől és a Karib-szigetekről benyomuló illegális bevándorlóknak is megadná a tartózkodási engedélyt. A republikánusok ezt természetesen soha nem fogadnák el, ha csak nem választási év lenne, amikor nem tanácsos érzéketlennek mutatkozni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok iránt.

,,A törvény vagy áll, vagy bukik. A demokraták mindkét esetben nyernek." - fogalmazott az egyik demokrata képviselő.

Egy szakember
Pedig kezdetben nagyon rendben voltak a rapublikánus párt vezetői és Bill Clinton, amikor eldöntötték, hogy a H-1B vízumok számát három év alatt száztizenötezerről kétszázezerre növelik, csak ezután érkezett a demokrata módosítás a bevándorlókról, amely ötszázezer embert érint - többé kevésbé potenciális szavazókat. Különös módon ezt a vonalat követi kampányában a republikánus elnökjelölt ifj. Bush is, aki már első sikereit is a spanyol-ajkú lakosság körében aratta (kokain-dealerek között jártában-keltében ráragadt egy kevés a nyelvből): a bevándorlók jöhetnek, Al Gore viszont erkölcstelen mert pártja trükközik velük.

Egyelőre tehát kérdéses, hogy a törvény túléli-e ezt a politikai párbajt. Az tuti, hogy az igazságügyi bizottság elfogadta a törvénytervezetet - ebből utóbb a Képviselőházban kiesett az illegális bevándorlókra vonatkozó javaslat. Ha a Szenátuson neadjisten átmegy, még elakadhat Clinton elnök tollában, aki már csak azért sem szentesíti azt, mivel a dologból nem lehet balhé, hiszen ősszel oszolni kezd a Kongresszus amúgy is.  • Tippek
  • Bankszámla