Judit
2 °C
7 °C

Itt a vízum, hol a vízum?

2000.05.31. 16:31
Aki a Szilícium-völgyben szeretne állást kapni, bele kell húznia, hogy beférjen a szakmai vízumot kapók száztizenötezres győztes seregébe. A kiadott H-1B vízumok számának emelésére tett törvényjavaslat idén valószínűleg megbukik a politikai csatározásokon.
A H-1B pakk
A republikánusok nagy lendülettel terjesztették be javaslatukat a kiadható H-1B vízumok számának emelésére. A különleges képzettséggel rendelkezők számára kiadott vízumokra azért lenne szükség, hogy enyhülhessen a Szilícium-völgyben (de egyébként szerteszét) működő technológiai vállalatok munkaerő-éhsége. A javaslatnak emellett megvan az a remek politikai funkciója, hogy a demokratákat választás elé állítja: vagy a szimbolikus jelentőségű és súlyos kampánytámogatásokat pengető óriáscégeknek kedveznek, vagy megpróbálnak jók lenni a szakszervezeti vezetőknél, akik minden külföldi munkavállalót hutu tömeggyilkosnak tekintenek.

A demokraták ezért cserébe egy olyan módosítással fejelték meg a törvényt, amely egyúttal a Közép-Amerika felől és a Karib-szigetekről benyomuló illegális bevándorlóknak is megadná a tartózkodási engedélyt. A republikánusok ezt természetesen soha nem fogadnák el, ha csak nem választási év lenne, amikor nem tanácsos érzéketlennek mutatkozni a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok iránt.

,,A törvény vagy áll, vagy bukik. A demokraták mindkét esetben nyernek." - fogalmazott az egyik demokrata képviselő.

Egy szakember
Pedig kezdetben nagyon rendben voltak a rapublikánus párt vezetői és Bill Clinton, amikor eldöntötték, hogy a H-1B vízumok számát három év alatt száztizenötezerről kétszázezerre növelik, csak ezután érkezett a demokrata módosítás a bevándorlókról, amely ötszázezer embert érint - többé kevésbé potenciális szavazókat. Különös módon ezt a vonalat követi kampányában a republikánus elnökjelölt ifj. Bush is, aki már első sikereit is a spanyol-ajkú lakosság körében aratta (kokain-dealerek között jártában-keltében ráragadt egy kevés a nyelvből): a bevándorlók jöhetnek, Al Gore viszont erkölcstelen mert pártja trükközik velük.

Egyelőre tehát kérdéses, hogy a törvény túléli-e ezt a politikai párbajt. Az tuti, hogy az igazságügyi bizottság elfogadta a törvénytervezetet - ebből utóbb a Képviselőházban kiesett az illegális bevándorlókra vonatkozó javaslat. Ha a Szenátuson neadjisten átmegy, még elakadhat Clinton elnök tollában, aki már csak azért sem szentesíti azt, mivel a dologból nem lehet balhé, hiszen ősszel oszolni kezd a Kongresszus amúgy is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?