Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Öngyilkos lett egy szlovén hacker

2003.08.12. 15:14
Kapcsolódó cikkek (1)
Holtan találtak lakásában egy szlovén hackert, aki az egyik szlovén bank elektronikus rendszerében talált hibával megpróbálta megzsarolni a bankot.
A rendőrség szerint a 28 éves Robert Skulj főbelőtte magát. A nyomozók múlt pénteken Trzic városában a hacker bezárt lakásában bukkantak a holttestre és a mellette heverő pisztolyra, írta a The Register.

Drága hiba

Skulj tavaly bukkant egy biztonsági hiányosságra a Nova Ljubljanska Banka pénzintézet Klik nevű elektronikus banki rendszerében. A hacker olyan trójai programot fejlesztett ki, mely képes a biztonsági rés kiaknázására, majd félmillió eurót követelt a banktól a programért és a biztonsági javításért.

Perre per

A bank zsarolásként kezelte az ügyet, és tavaly októberben feljelentette Skuljot. A rendőrség letartóztatta a hackert és elkobozta a banknak eladásra felkínált szoftvert. A bíróság később felmentette Skuljt, aki erre a bankot és a szlovén államot is feljelentette. Alaptalan meghurcoltatásáért és a trójai szoftver elkobzásáért 850 ezer eurós kártérítést követelt.

Mielőtt azonban a tárgyalást kitűzhették volna, Skulj feltehetőleg öngyilkos lett. Pontos indítékai ismeretlenek, ám úgy sejtik, a férfi nem volt képes elviselni az ellene indított per, majd a kártérítési pere által okozott lelki terhet.