Sára, Márió
2 °C
6 °C

Axelerós jelszavak a weben

2001.11.21. 08:21
Az Axelero állítólagos feltöréséről hírt adó ismeretlen oldalán kedd esti frissítésével újabb bizonyítékokat mutatott - közétette 35 előfizető hozzáférésének jelszavát. Bár a jelszavakat egy júniusi fájlból nyerték ki, volt, amelyik még éjfélkor is működött.
Kedd este ismét frissült az Axelero egykori - állítólagos - feltöréséről hírt adó oldal, hogy ezúttal konkrétabb bizonyítékokkal támogassa meg a korábban közölt szerveradatokat. Az ismeretlen újabb shadowfájl-részletek mellett ezúttal 35 Axelero-előfizető azonosítóját és jelszavát is publikálta.

Közétették 35 előfizető hozzáférésének jelszavát
Az Axelero keddi közleménye szerint a korábban az oldalon közölt adatok "másfél-két évvel ezelőtti állapotot tükröznek", a most nyilvánosságra hozott jelszavak közül azonban néhány még 2001. november 21-én éjfélkor is érvényes volt.

Feltört jelszavak visszakézből

Az extrás oldal készítője kijelentette, nem jelentett gondot kinyerni a titkosított fájlokból a jelszavakat. "Az első 1 órában egy régebbi procival kb. 2000 előfizető jelszava jött ki egyből, több meg minek is kellett volna." Ezután elnézést kért a sebezhetővé tett felhasználóktól, és az Axeleróra hárította a közlés felelősségét, mondván, "ők kérték".

Független szakértőnktől megtudtuk, elképzelhető, hogy a nyilvánosságra hozott jelszavakat egyesével törték fel, de az oldal készítője többet említ: "Megvan szinte minden előfizető kódolt jelszava, amiből akár percek alatt több ezer működő jelszót lehet varázsolni, ezzel a levelezésüket, számlájukat veszélybe sodorva".

Háborúról nincs szó

Az oldal ismeretlen készítője azt állítja, sem neki, sem a shadowfájl megszerzőinek nem áll céljában megkárosítani az előfizetőket, de "akik minden hónapban fizetik az internet-hozzáférésüket, azoknak joguk van tudni, hogy mi a helyzet".