Piroska
-1 °C
5 °C

Feltörték az Axelero adatbázisát?

2001.11.19. 11:31
Egy extrás weboldalon olvasható információk szerint illetéktelenek idén tavasszal feltörték az Axelero felhasználói adatbázisát, hozzájutottak közel 130 ezer felhasználó jelszavához és a belső levelezéshez is. Akkoriban valaki levelet írt a cég felhasználóinak, melyben leírta a törést - az Axelero közleményben cáfolta az információkat. Az extrán megjelenő weboldalon felhasználói nevek, jelszavak és a belépést rögzítő logok olvashatók. Az Index informátora szerint a felhasználói adatbázist a betörők eladták egy vállalkozónak.
"Valószínűsíthető, hogy egy egykori Matávnet-alkalmazott akciójáról van szó, hiszen a közzétett adatok köréből az gyanítható, hogy ezek egy belső munkatárs által igen régen lemásolt, s azóta őrzött adatok" - mondta el kérdésünkre Pohly Ferenc, az Axelero PR-igazgatója. Mint Pohly elmondta, a weben szereplő információk, jelszavak 2000 január-februáriak, a kérdéses szerverek nagy része már nem is létezik.

Az Axelero közleményt adott ki az ügyről, melyben leszögezik: "Az oldalon szereplő adatok minden bizonnyal az Axelero lejáratását célozzák, ugyanakkor irrelevánsak - semmilyen lényeges, bárki ellen felhasználható információt nem tartalmaznak, ezért minden előfizetőnket továbbra is teljes biztonságban tudjuk. Ha valaki ennek ellenére is aggódna, egy egyszerű jelszócserével megnyugtathatja magát".

Még nem kérték az oldal levételét

Az Extrát üzemeltető Telnet Magyarország Rt. vezérigazgatója, Nemes Dániel kérdésünkre elmondta, hogy az Axelerótól még nem keresték meg őket az oldal eltávolíttatásának igényével. Mint mondta, amíg nem keresik meg őket, addig nem is foglalkoznak a kérdéssel.

Carlos szerint eladták az adatokat

Az Indexet október harmadikán, a Nemzetbiztonsági Hivatal Axelerónál hostolt weboldalának átírása után kereste meg egy Carlos néven bemutatkozó ismeretlen. Állítása szerint az Axelero szervereit idén május-júniusban törte fel egy ötfős hackercsoport. A betörők CD-re írták az ellopott adatokat, és értékesíteni próbálták az adatbázist. Egy portugál vállalkozó az e-mail címlistát vásárolta volna meg, egy magyar vállalkozó azonban a behatolás leírásáért adott volna pénzt. Carlos szerint létrejött az üzlet, a vételár felének kifizetésekor a vállalkozó megkapta a CD-t. Többet azonban nem fizetett, hanem az Axeleróhoz fordult, Carlos szerint jutalmat vett fel a cégtől.

Bizonyíték nincs

Carlos az Index többszöri kérésére sem tudta állításait bizonyítékokkal alátámasztani. Egy levélben megadta a Nemzetbiztonsági Hivatal oldalának jelszavát, egy másik levélben pedig felhasználói és valódi nevek listáját küldte át. Az adatbázis kikerülésére és eladására vonatkozó bizonyítékokkal azonban nem tudott szolgálni. Az Axelero egyelőre nem döntött arról, hogy tesz-e rendőrségi feljelentést, illetve kéri-e az Extrát az oldal törlésére.