Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Az Axelero elismerte rendszere feltörését

2001.11.21. 17:59
Az Axelero szerda délutáni sajtóközleményében elismerte, hogy néhány hónapja feltörték rendszerét, melynek során a támadók bizalmas adatokhoz férhettek hozzá. A cég jelszóváltoztatásra kéri ügyfeleit, egyben bejelentette: a belső vizsgálat elindítása mellett ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést.
Az internetszolgáltató közleménye szerint "néhány hónappal ezelőtt minden jel szerint rosszindulatú támadás érte az Axelero rendszerét, amelynek során a támadók bizalmas adatokhoz férhettek hozzá". Az Axelero hétfői közleményében még nem ismerte el a behatolás tényét, most azonban elismerte, hogy valódiak az extrás weboldalon közzétett adatok, jelszavak. "Mivel az újabb adatok fényében nem zárható ki annak lehetősége, hogy a weboldal készítői valóban több adattal rendelkeznek, az Axelero arra kéri előfizetőit, változtassák meg jelszavaikat" - áll a közleményben.

Jelszavak kiadása lett a nyilatkozatháború vége

A kérdéses weboldalon hétfőn még csak kódolatlan jelszavak szerepeltek, kedd este azonban 35 előfizető azonosítóját és kódolatlan jelszavát is közzétette a törésről hírt adó ismeretlen. A kódolatlan jelszavak közzétételével az illető az Axelero hétfői közleményére reagált, mely szerint "a nyilvánosságra hozott adatok másfél-két évvel ezelőtti állapotot tükröznek." Az extrás oldal készítője kijelentette, nem jelentett gondot kinyerni a titkosított fájlokból a jelszavakat. "Az első 1 órában egy régebbi procival kb. 2000 előfizető jelszava jött ki egyből, több meg minek is kellett volna." Ezután elnézést kért a sebezhetővé tett felhasználóktól, és az Axeleróra hárította a közlés felelősségét, mondván, "ők kérték". A közzétett jelszavak tulajdonosaival az Axelero közleménye szerint a vállalat munkatársai azonnal felvették a kapcsolatot.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

Drajkó László, az Axelero Internet vezérigazgatója a történtekről a következőket jelentette ki: "Az ilyen és ehhez hasonló esetek hátterében szinte mindig öncélú érdekek vagy anyagi megfontolások állnak. Most is ez történt, hiszen előfizetőink érdekeire hivatkozva éppen előfizetőinket hozták kínos helyzetbe személyes adataik közzétételével, illetve az ezzel való fenyegetéssel. Amennyiben bebizonyosodik, hogy az adatok megszerzésének hátterében illegális behatolás áll, akkor ez bűncselekmény. Az Axelero Internet minden eszközt megragad annak érdekében, hogy az olyan, törvénybe ütköző támadásokkal szemben, amelyek az internetezőket érik, eredményesen lépjen fel. A széleskörű belső vizsgálat elindítása mellett ismeretlen tettes ellen teszünk feljelentést."

Kinél van az extrás oldal jelszava?

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy az esetről hírt adó extrás weboldalt kedd délelőtt feltörték, a tulajdonos azonban később visszaszerezte az oldal ellenőrzését. Az Extrát üzemeltető Telnet Magyarország Rt. vezérigazgatója, Nemes Dániel kérdésünkre elmondta, hogy nem ők adták vissza az oldal jelszavát, és nem is avatkoztak bele az ügybe. Mint mondta, "továbbra is szeretnénk magunkat - a lehetőségekhez képest - távol tartani a vitatott oldaltol, és nem szeretnénk vele tartalmilag foglalkozni addig, amíg vagy az Axelerótól, vagy hatóságtól hivatalos megkeresés nem érkezik". A weboldalon kommunikáló ismeretlen szerint sem erről volt szó: "nem a Telnet adta ki sem a kísérletező hajlamú gyereknek, sem a matávnetnek, stb stb a jelszót" - írja a lapon. Nemes leszögezte: véleménye szerint az ilyen botrányok nem tesznek jót az internetnek, függetlenül a dolog valóságtartalmától. "Azok, akik eddig idegenkedtek tőle, most alátámasztva látják a félelmeiket, holott a valóság egész másképp néz ki" - mondta.