16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

A heccker-kampány folytatódik

2000.02.15. 16:08
A hetekben indult amerikai hackerhajsza újabb állomásához érkeztünk a minap. A látványos kormányzati reakciókat követően a digitális alvilág a nemzetvédelmi hivatalt (NSA) keverte gyanúba, azzal érvelve, hogy a Clinton-kormány nagyobb eséllyel fogadtathatja el új figyelőprogramját egy ilyen akció után. Nos, teoretikusok figyelem: órák kérdése, és a leköszönő elnök bejelenti a "nemzeti cyberbiztonsági központ" felállítását.

Mudge: "30 perc leforgása alatt bármelyikünk képes lenne megbénítani az internetet."
A egy hete történt DoS-bénítások óta naponta röppennek fel a szenzációsnak szánt hírek, nyilatkozatok. Egy biztos, sokan foglalkoznak az üggyel. Egy az FBI által vezetett nyomozásban aktív szerepet játszó biztonsági szakértő például bejelentette, hogy "azonosították az elkövetőt, és csak idő kérdése, mikor tartóztatják le." David Brumley, a Stanford University rendszer-szoftver fejlesztője megtörve a hallgatás jegét hétfőn ismertette a nyomozás fejleményeit. "Öt különböző bizonyítékot adtunk át a nyomozóhivatalnak egy felhasználóról, aki szerdán került a látókörünkbe."

Bár Brumley nem adta ki a gyanúsított nickjét, annyit elárult, hogy a feltehetően amerikai lakos nem áll kapcsolatban a napokban felbukkant "mafiaboy" néven futó IRC-betyárral. Ezzel szemben a Washington Post értesülései szerint mind 'mafiaboy', mind egy bizonyos 'Coolio' címe és polgári neve is ismert már az FBI előtt. A gőzerővel folyó nyomozás közben ugyanis úgy tűnik, hogy a hazai virtuális alvilágban megismert vagánykodás a tengerentúli kollégáiknál is felütötte fejét. Chatcsatornákon tucatszám tűnnek fel az önjelölt hackerek, őket azonban nem veszi komolyan a nyomozóhivatal.

Mitnick intelmei
A ködnyilatkozatok és skizoteóriák sűrűjéből kiemelkedik a hetekben szabadult Kevin Mitnick nyilatkozata a Time magazinban. Az öt évre leültetett mobil- és hálóhacker megmosolyogtató válasszal kerülte ki a szabadonbocsátása feltételeként kiszabott tiltásokat. (Az ítélet értelmében ugyanis Mitnick szabadlábra helyezése után három évig nem használhat számítógépet, szoftvert, mobiltelefont vagy egyéb drótnélküli eszközt, kivéve a hagyományos telefont. Ugyanennyi ideig nem helyezkedhet el informatikával vagy mobilkommunikációval foglalkozó cégnél, azoknak még tanácsot sem adhat.)

"Ha az ítélet nem tiltaná, három dolgot tanácsolnék a lebénított oldalak üzemeltetőinek. Egyrészt, használjanak egy olyan hálózatfigyelő programot, mely képes elemezni az oldalaikra küldött adatcsomag eredetét és célját. Másodszor, kössék gépeiket a fő rendszer alhálózataira, ezzel is növelve a biztonságot. Harmadszor, használjanak olyan filterprogramokat, melyek kiszűrik és blokkolják a DoS-forrásként ismert helyekről küldött adatcsomagokat."

Vannak akik kételkednek Brumley bejelentésében. Ezt támaszthatja alá az a másik hétfői hír, mely szerint az egyetemi hálózatokat ugródeszkaként használó támadó Németországban keresendő. Mixter, a megvádolt német programozó visszautasította a vádakat, de díjnyertes DoS-védelmi programja miatt feltehetően még sokáig képben marad.

Janet Reno, igazságügyiminiszter után a mindig korszerű Clinton is kifejtette véleményét élete első - a CNN által médiatörténeti eseménynek nevezett - on-line interjújában. "Igen zavaróak ezek a támadások, de úgy vélem, létezik megoldás. Mi majd kitaláljuk" - nyugtatta meg Clinton a pánikoló e-üzletembereket. Nyugalomra pedig az adhat okot, hogy az elnök kedden találkozót szervezett az elektronikus kereskedelem és az internetes cégek nagyágyúival. A Fehér Házba hívottak között ott találjuk Mudge-ot, a hippi külsejű biztonsági tanácsadót, aki korábban a Windows NT feltörésével vívta ki a megkülönböztetett figyelmet. De ott ül majd az asztalnál a Microsoft vezető biztonsági munkatársa is különböző nonprofit internetes szervezet elnökeivel együtt.

A rendhagyó kezdeményezés célja, hogy a piaci vezetőket összefogó, ám 'önkéntes' hálózat ellenőrizze és védje ki a cybervilág hackertámadásait, és ne bajszos netrendőrök pásztázzák végig az állampolgárok gépeit. A monitorszolgálat központjának felépítésére az elnök valószínűleg kilenc millió dollárt kér a Kongresszustól, s ez lényegesen olcsóbb a jogilag is ingatag (és mellesleg 2 milliárdos) állami figyelőrendszereknél. A privát é-letre oly érzékeny amerikaiak ezúttal feltehetően nem akadékoskodnak majd annyit, és talán az új Cyberbiztonsági Központ is átláthatóbb lesz az NSA nyílegyenes folyosóinál.  • Hírek
  • Hírek