Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

A milliomos tányérmosó

2001.03.21. 15:18
Kapcsolódó cikkek (1)
Ha a bíróság elítéli, minden idők legnagyobb cybertolvajának bizonyulhat az a férfi, aki több millió dollárt emelt el a világ leggazdagabb embereinek számláiról, miközben pincérsegédként dolgozott egy brooklyni étteremben.
Az arabokkal mindig baj van. Abraham Abdallahhal ritkábban van baj, de akkor jelentősen. Ő ugyanis a modern Robin Hood: elvesz a gazdagoktól, és megtartja magának - ráadásul az interneten keresztül.

Az egyik károsult: Ted Turner
Észrevette?
A harminckét esztendős Abraham Abdallah egészen a múlt hétig egy brooklyni étteremben dolgozott. Feladata szerint a pincérek keze alá dolgozott, borért futott a raktárba, étellel megrakott kocsikat tologatott, a vendégekkel baromkodott. Munkatársainak fogalmuk sem volt róla, hogy a halk szavú mindenes a műszak leteltével saját Volvo 2000 típusú gépkocsijával furikázik négy környékbeli háza között - közülük kettő műemlék jellegű ősvilla.

Abdallahot hathónapos nyomozást követően tartóztatta le az FBI, amikor megpróbálta magához venni azt a bankkártyaíró berendezést, amelyet hamis címre rendelt. De ne szaladjunk előre.

Szegény gazdagok

A szövetségi hivatal akkor indított nyomozást, amikor egy ismeretlen személy tízmillió dollárt próbált átutaltatni Thomas Siebel (Siebel Systems) számlájáról egy másik számlára.

Abraham Abdallah számítógépek, mobiltelefonok és faxgépek zseniális alkalmazásával háborítatlanul utalgatta a rengeteg pénzt az áldozatai nevére nyitott karib-szigeteki, ausztrál számlákra és más messzi országokba.

A károsultak rövid, szerkesztett névsora: Steven Spielberg, George Lucas, Ted Turner, Oprah Winfrey, Soros György, a világ negyedik leggazdagabb embereként ismert Warren Buffet, a Disney vezérigazgatója Michael Eisner, a Viacom vezérigazgatója Sumner Redstone.

A rendőrség szerint Abdallah körülbelül négyszáz hitelkártyaszámmal élt vissza. Annak kiderítése azonban, hogy pontosan mennyi pénzt tulajdonított el, hány számlán és hol tartotta, hónapokba fog telni.

A mindenkiszerű ember

Nem az, akinek tűnik
Négy kerék, négy ház, hülye gyerek
Abdallah nem egy szakértelemtől duzzadó hacker - legfeljebb Mitnick-féle telefonos önhitelesítést (a social engineering része) alkalmazta. A nyomozók viszont esküsznek rá, hogy nála okosabb ellenféllel még nem találkoztak.

A főúrtolvaj például rendszeresen könyvtárak nyílt internet-termináljain keresztül intézte átutalásait. Időnként könnyen megsemmisíthető internetes mobiltelefonokat használt.

"Úgy tett, mintha egy hétköznapi ember volna, és New Yorkban melózott egy étterem konyhájában" - mondta Bernard Kerik főfelügyelő a New York Postnak.

Abraham Abdallah természetesen nem akárki: tizenegyszer tartóztatta le a New York-i rendőrség, és tizennégyszer az FBI. Az egyik korábbi ítélete arra kötelezte, hogy szakértőként jelenjen meg a hitelkártyacsalás veszélyeit bemutató oktatófilmben.