Hamis személyi az internetről

2000.05.22. 12:48
Az amerikai rendőrség adatai szerint az Egyesült Államokban található hamis igazolványok 30 százaléka az internetről származik. Weboldalak tucatjai árulnak negyven-ötven dollárért valódinak tűnő személyi igazolványokat, jogosítványokat és útleveleket, melyeket a megrendelő által megadott adatokkal töltenek ki. A műkedvelő hamisítók azonban olyan szoftvert is rendelhetnek, amellyel saját kezűleg állíthatnak elő különböző igazolványokat.
A hamis igazolványoknak komoly piaca van az Egyesült Államokban, ahol csak a 21 évnél idősebbek vásárolhatnak alkoholt és cigarettát. A nagykorúság igazolására alkalmas, hamis életkort feltüntető jogosítványok és személyik mellett egyetemi diplomákat, különböző szakképzettségeket - például óvónői képzettséget - igazoló iratokat, sőt hamis rendőr- és FBI-igazolványokat is árulnak a neten.

Számítógép segítségével rendkívül jó minőségű hamisítványok állíthatók elő. Bár az amerikai jogosítványokat és személyiket az új magyar személyihez hasonló műanyag kártyára nyomják, a hamisítók a hologramos védőfólia kivételével minden részletében azonos másolatokat tudnak előállítani. Még a kártya hátoldalán lévő mágnescsík is épp olyan, mint az eredeti igazolványon, bár nem tárol semmiféle adatot. Hologramokat és valódi mágnescsíkot külön felárért kérhetnek a tökéletességre törekvő megrendelők.

Amerikában már felfigyeltek az internetes hamisítókra, a Szenátus vizsgálatokat vezető állandó albizottsága öt hónapja nyomoz a hamis igazolványokat áruló weboldalak és tulajdonosaik után. Az AP hírügynökség szerint a bizottság által leleplezett hamisítók között volt Brett Carreras, egy 21 éves egyetemista is, aki weboldalán havi 15 dollárért kínált letölthető jogosítványmintákat. A lefoglalt dokumentumok tanúsága szerint Carreras 1999 végén mindössze két hónap alatt 621 rendelést vett fel és több mint nyolcezer dollárt keresett a szolgáltatással.

Itthon egyelőre még nem állt rá a hamisítóipar az új típusú igazolványokra: a Belügyminisztérium statisztikái szerint idén áprilisban 40 százalékkal kevesebb közokiratot hamisítottak, mint tavaly áprilisban. Az új diákigazolványok megjelenésével a hamis diákigazolványok virágzó piaca is összeomlott. Az ügyeskedők azonban máris megtalálták a hivatalos álláspont szerint hamisíthatatlan igazolványok gyenge pontját: az érvényesség meghosszabbítására szolgáló, évente felragasztandó matricát. Információink szerint ilyen matricákat némi készpénzért cserébe viszonylag egyszerűen szerezhetnek a lejárt diákigazolványok tulajdonosai. Az így érvényesített igazolvány a féláron árult, számítógépen hamisított BKV-bérlettel kiegészítve már komoly anyagi előnyöket biztosít tulajdonosának.

A fénymásolt bérlet és a saját kezűleg meghosszabbított érvényességű diákigazolvány jó heccnek tűnhet, azt azonban kevesen tudják, hogy az ilyesmi szabálysértésnek, sőt bizonyos esetekben bűncselekménynek számít. A törvény a magán- és a közokiratok hamisítását, sőt a hamisított dokumentumok felhasználását is egy évig terjedő börtönnel, vagy százezer forintos bírsággal bünteti.  • Tippek
  • Babaváró hitel