Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Hamis személyi az internetről

2000.05.22. 12:48
Az amerikai rendőrség adatai szerint az Egyesült Államokban található hamis igazolványok 30 százaléka az internetről származik. Weboldalak tucatjai árulnak negyven-ötven dollárért valódinak tűnő személyi igazolványokat, jogosítványokat és útleveleket, melyeket a megrendelő által megadott adatokkal töltenek ki. A műkedvelő hamisítók azonban olyan szoftvert is rendelhetnek, amellyel saját kezűleg állíthatnak elő különböző igazolványokat.
A hamis igazolványoknak komoly piaca van az Egyesült Államokban, ahol csak a 21 évnél idősebbek vásárolhatnak alkoholt és cigarettát. A nagykorúság igazolására alkalmas, hamis életkort feltüntető jogosítványok és személyik mellett egyetemi diplomákat, különböző szakképzettségeket - például óvónői képzettséget - igazoló iratokat, sőt hamis rendőr- és FBI-igazolványokat is árulnak a neten.

Számítógép segítségével rendkívül jó minőségű hamisítványok állíthatók elő. Bár az amerikai jogosítványokat és személyiket az új magyar személyihez hasonló műanyag kártyára nyomják, a hamisítók a hologramos védőfólia kivételével minden részletében azonos másolatokat tudnak előállítani. Még a kártya hátoldalán lévő mágnescsík is épp olyan, mint az eredeti igazolványon, bár nem tárol semmiféle adatot. Hologramokat és valódi mágnescsíkot külön felárért kérhetnek a tökéletességre törekvő megrendelők.

Amerikában már felfigyeltek az internetes hamisítókra, a Szenátus vizsgálatokat vezető állandó albizottsága öt hónapja nyomoz a hamis igazolványokat áruló weboldalak és tulajdonosaik után. Az AP hírügynökség szerint a bizottság által leleplezett hamisítók között volt Brett Carreras, egy 21 éves egyetemista is, aki weboldalán havi 15 dollárért kínált letölthető jogosítványmintákat. A lefoglalt dokumentumok tanúsága szerint Carreras 1999 végén mindössze két hónap alatt 621 rendelést vett fel és több mint nyolcezer dollárt keresett a szolgáltatással.

Itthon egyelőre még nem állt rá a hamisítóipar az új típusú igazolványokra: a Belügyminisztérium statisztikái szerint idén áprilisban 40 százalékkal kevesebb közokiratot hamisítottak, mint tavaly áprilisban. Az új diákigazolványok megjelenésével a hamis diákigazolványok virágzó piaca is összeomlott. Az ügyeskedők azonban máris megtalálták a hivatalos álláspont szerint hamisíthatatlan igazolványok gyenge pontját: az érvényesség meghosszabbítására szolgáló, évente felragasztandó matricát. Információink szerint ilyen matricákat némi készpénzért cserébe viszonylag egyszerűen szerezhetnek a lejárt diákigazolványok tulajdonosai. Az így érvényesített igazolvány a féláron árult, számítógépen hamisított BKV-bérlettel kiegészítve már komoly anyagi előnyöket biztosít tulajdonosának.

A fénymásolt bérlet és a saját kezűleg meghosszabbított érvényességű diákigazolvány jó heccnek tűnhet, azt azonban kevesen tudják, hogy az ilyesmi szabálysértésnek, sőt bizonyos esetekben bűncselekménynek számít. A törvény a magán- és a közokiratok hamisítását, sőt a hamisított dokumentumok felhasználását is egy évig terjedő börtönnel, vagy százezer forintos bírsággal bünteti.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?