Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Vita a kötelező személyi bevezetéséről

2001.09.26. 12:36
Ami nekünk mindennaposnak tűnik, jelesül a személyazonosság igazolására alkalmas okmányok folyamatos készenlétben tartása, és a hivatalos személyek felszólítására azonnali bemutatása, az olyan országokban is hamarosan előírás lesz, melyek mostanáig liberális elveikkel ellenkezőnek tartották a kötelező igazolványviselést. De a terrorizmus elleni harc jegyében az amerikai és a brit lakosság nagy része is elfogadhatónak tartja az ilyen változtatásokat.
Nagy-Britannia 30 éven át anélkül dacolt az IRA terrorjával, hogy bevezették volna a személyi igazolvány intézményét. De a News of the World bulvárlapban leközölt, a Mori Intézet által elvégzett felmérés az igazolvány 85 százalékos támogatottságát mutatta ki. Ennél riasztóbbak a felmérés részkérdéseire adott válaszok.

A nép Nagy Testvér-párti

A megkérdezettek több mint 95 százaléka szerint magától értetődő, hogy a személyibe kerüljenek be a születési dátumra, szemszínre vonatkozó információk és az illető fotója is. A megkérdezettek 85 százaléka beleegyezne abba is, hogy az ujjlenyomatot is beleégetnék a kártyába, 75 százalék pedig a DNS-információkból képzett azonosítót is elfogadná.

Fontolóra vették a dolgot

Nem kötelező igazolványok
Az új brit belügyminiszter, David Blunkett a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy nem várható az általánosan kötelező személyi igazolvány bevezetésére vonatkozó meglepetésszerű bejelentés, de a téma a minisztérium által mérlegelendő feladatok között kiemelten magas prioritással bír.

A miniszter kifejtette, hogy személy szerint hajlik arra, hogy a terrorellenes küzdelem mindenben előnyt élvezzen, és ezt a Human Rights Act betű szerinti értelmezése se hátráltathassa.

Az Egyesült Királyság csak tavaly vette át teljesen az európai általános jogi normákat, és így vált a brit jog részévé az emberi jogi charta. Kijelentésével Blunkett azonban éreztette, hogy nem kizárt a charta módosítása sem.

A Financial Times szerint a MI5 titkosszolgálat munkatársai arról számoltak be, nem fordultak a belügyminiszterhez további jogokat igényelve. A jelenlegi jogosultságaikkal képesek titkosszolgálati nyomozást folytatni, és ezeket az emberi jogi chartával összhangban végezni. Az viszont néhány ügynök szerint megfontolandó, hogy Észak-Írországhoz hasonlóan az egész országban kötelezzék jelentésre a bankokat, ha a terroristagyanús személyek fordulnak meg náluk.

Larry Ellison ujjlenyomattal azonosítaná a polgárokat

Heves vita folyik az USA-ban is a személyi igazolványról. Ennek kiváltó oka egy pénteki interjú, melyet az Oracle elnöke, Larry Ellison adott a San Jose Mercury Newsnak. A számítástechnikai cég 15 milliárdos magánvagyonnal rendelkező elnöke kifejtette, hogy be kellene vezetni az ujjlenyomatot is tartalmazó személyi igazolványt. Ha azon múlik, az ehhez szükséges adatbázisszoftvert ingyen rendelkezésre bocsátja.

A magánéletbe (privacy) való beavatkozástól való félelmek a számítástechnika világában egy illúzióra épülnek - mondta Ellison. Bárki kimehet az internetre, és például kiderítheti, mennyit keresnek a szomszédai, mikor lépték át utoljára a hitelkeretüket, és ezenkívül még adatok "tonnáit" megszerezheti.

Nőtt az igazolványpártiak tábora

Jól illusztrálta az USA közhangulatának változását szeptember 11. után a San Jose Mercury News által elvégzett felmérés, mely a San Franciscó-i öböl környékén végeztek. Itt is egyértelmű többség, az emberek 69 százaléka támogatná az országos szintű személyigazolvány-rendszer bevezetését.

Még Bill Clinton elnöksége alatt indult egy ilyen értelmű kezdeményezés, de megbukott a konzervatívok ellenállásán. Akkor a közegészségügyi rendszer használatára chipkártyák bevezetését javasolták, melyeken az adott személy kórtörténetét is rögzítették volna.

Az ötlet ellenzői közé a polgárjogok ismert védelmezőin, például az American Civil Liberties Union-on (ACL) kívül mindenekelőtt konzervatív és ultraliberális körök tartoztak. Számukra egyformán evidens az a jog, hogy bárki szabadon fegyvert viselhessen, és hogy eközben ne kelljen igazolványt magánál tartania.

Polgárjogi aggályok

A személyi igazolványtól való félelmek a rendőri visszaélésektől - miszerint például nyomon követhetnék az illető mozgását - a polgári jogi aggályokig terjednek. Az eltérő nézetet valló személyek, etnikai és vallási kisebbségek ezzel a diszkrimináció áldozatai lehetnek.

Hasonló aggályok merülnek fel Nagy-Britanniában is. A második világháború alatt bevezetett személyi igazolvány intézményét Sir Winston Churchill 1953-ban eltörölte. A lakosságra rótt kötelezettség, hogy folyamatosan igazolványt hordjon magánál, és rendőri felszólításra igazolja magát, ellenszenvet keltene a rendőrökkel szemben, vélik sokan.

Hátráltathatná a bűnüldözést

Sőt az igazoltatás egyenesen hátráltatná a rendőri munkát. A jelenlegi helyzetben leginkább az ázsiai származású briteket fenyegetné a veszély, hogy a rendőrség lépten-nyomon megállítja őket - mondta a Guardiannek Michael Levi kriminológus. A helyzetet csak bonyolítja, hogy a rendőrségi adatbázisok 20-30 százalékban csak adatszemetet tartalmaznak. Az utcai szúrópróbaszerű ellenőrzéseknél így sok ártatlan ember érezhetné magát diszkriminálva.

Mindenképpen kérdéses, hogy a személyi igazolványok intézménye megakadályozhatta volna-e a szeptember 11-i terrortámadásokat. Ha az igazolványok bevezetése ellen további érvekre van szükség, a Privacy International polgárjogi szervezet néhány évvel ezelőtt 40 országban végzett felmérést a kérdésről.

Az eredmények magukért beszélnek: minél inkább elnyomónak mutatkozik az állam, annál veszélyesebb lehet a személyi igazolvány, akár magánál hordja az ember, akár nem.