Bernadett
-2 °C
4 °C

Iránban letartóztatják a neten ismerkedőket

2003.03.04. 16:11
Iráni fiatalok tucatjait tartóztatta le Teheránban a helyi erkölcsrendőrség, mert egy internetes társkereső oldalon ismerkedtek.
Az "illegális tevékenység" miatt 68 fiatal vett őrizetbe a Baszij (mozgósítás) nevű félkatonai szervezet, írta a BBC az iráni Iszlám Köztársasági Hírügynökségre (IRNA) hivatkozva. A milícia elfogta a társkereső oldal üzemeltetőit is.

Törvénytelen kapcsolatok

A helyi tudósítók elmondása szerint a Baszij erőszakkal is betartatja a szigorú iráni iszlám törvényeket, gyakran csapnak le különböző összejövetelekre, de ez az első alkalom, hogy internetfelhasználók ellen lépnek fel. A razziára állampolgári bejelentést követően került sor.

Ahmed Ruzbeháni tábornok az IRNA-nak így magyarázta a történteket: "Pár ember egy internetes oldallal lehetővé tette a lányoknak és fiúknak, hogy beszélgessenek egymással, és találkozókat szervezzenek egy észak-teheráni helyre, ahol illegális kapcsolatokat alakítottak ki." Szerinte lehetséges, hogy a fiatalokat egyszerűen rászedték. Hozzátette, hogy a "kerítőket" szintén elfogták és átadták az igazságszolgáltatásnak.

Óvnak az elhajlástól

Számítógépeket, parabolaantennákat és CD-ket egyaránt lefoglaltak a razziák során, mondta el az IRNA-nak Ruzbeháni. Egyúttal megkérte a családokat, figyeljenek oda jobban a gyerekek internetezési szokásaira, és mindenképpen "óvják meg őket az elhajlástól".

A hivatalos adatok szerint a teheráni lakosok 3 százaléka fér hozzá az internethez, a legtöbben internetkávézókba járnak. Az országban alig néhány internetszolgáltató működik.

Az internetes chatszobákban az iráni fiatalok - eddig legalábbis - elvileg szabadon beszélgethettek a tabu témákról, például a szexről. Az elmúlt évben egyébként nagyon megszaporodtak a perzsa nyelvű webnaplók, blogok is. Jelenleg több mint 1200 perzsa nyelvű blog van, ezeknek csak elenyésző része foglalkozik a politikával, készítőik inkább az ellenkező nemről, zenéről és filmekről írnak.