16:00, December 03.
Hollandia 0
Egyesült Államok 0
Kalifa Nemzetközi Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 03.
Argentína 0
Ausztrália 0

Nem a Republic kapta a Boldogsag.hu-t

2000.05.29. 15:37
Két elvi állásfoglalást is hozott legutóbbi ülésén az Internetszolgáltatók Tanácsának tanácsadó testülete. A döntések a szerzői jogok alapján igényelt domainek és a megtévesztő domainnevek regisztrációjára vonatkoznak.
Egyedi állásfoglalások

A tanácsadó testület elutasította a Computer.hu Bt prioritásos igénylését a computer.hu domainnévre, továbbá úgy döntött, hogy a netsport.hu domainnévvel kapcsolatos vita nem a testület kompetenciájába, hanem bíróság elé tartozik.

A testület egyik elvi állásfoglalása a szerzői jog alapján igényelt domainnevekre vonatkozik. A testület szerint a szerzői jog alapján álló jogvédelem megilleti a Hősember és a Hódító játékok alkotóit, a mű címével szemben a törvény által támasztott eredetiség kritériumainak azonban nem felel meg a Ki kicsoda, a biológia, matematika, földrajz kifejezés, melyek domainkénti regisztrálását az igénylők szerzői jogaikra hivatkozva kérték. A testület elismerte az RTL Klub szerzői jogon alapuló kizárólagos jogát a hetihetes.hu domain névre, nem fogadta el viszont a Republic együttes képviselőjének érvelését, mely szerint a zenekar a Boldogság című albuma alapján tarthat elsőbbségi igényt a boldogsag.hu domainre.

A tanácsadó testület másik elvi állásfoglalásában kijelentette, hogy az üzleti tisztességre vonatkozó törvények a domainnevek piacára is vonatkoznak, ezért számos olyan igénylést elutasítottak a regisztrátorok, amelyeknél márkaneveket próbáltak bejegyezni arra jogosulatlan igénylők. Nem teljesíthető Müller Illés igénye a wrigley.hu, a britishtelecom.hu, a mediaedge.hu, youngrubicam.hu domain nevekre, s az Innovex 97 Kft. sem kaphatja meg a hypo-bank.hu, a hilton.hu a polus.hu vagy a lego.hu domain neveket.

Az elvi állásfoglalás alapján több száz, ma még függőben lévő igénylés sorsáról dönthetnek a regisztrátorok. A tanácsadó testület közleményében elismerte a domainnév-kereskedelem létjogosultságát, mely - a márciusi liberalizáció szellemével összhangban - a domainnevek használatának jogát átruházhatóvá tette. Ezzel azonban a domainnév igénylése, használata az igénylőt piaci szereplővé is teszi, s e minőségében már a versenyjog hatálya alatt áll, a tisztességtelen verseny tilalmára vonatkozó generálklauzula rá is alkalmazható.

Az Internetszolgáltatók Tanácsának tanácsadó testülete a ,,szabályozott hivatásokat" (orvos, ügyvéd, mérnök) jelölő szavak második szintű közdomainné való nyilvánítását javasolja. A testület szerint amennyiben nem szakmabeli regisztrálja a domaint, az alkalmas az internet-használók és a piaci szereplők megtévesztésére, ugyanakkor az adott hivatáshoz tartozók valamelyike általi kizárólagos használat is sértené a többi hivatást gyakorló érdekeit, a versenysemlegesség elvét. A javaslatról az ISZT legközelebbi közgyűlése hoz majd döntést.

A testület következő ülésén döntést hoz a védjegyoltalommal kapcsolatos prioritásos jogok kérdésében, s számos újabb egyedi állásfoglalás elfogadása is várható.  • Hírek
  • Hírek