László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Szabadalmi per a JPEG miatt

2004.04.26. 15:59
Az amerikai Forgent Networks fejlesztőcég 2002 óta fenntartja szabadalmi igényét a közkedvelt JPEG képtömörítő eljárásra. Miután a Forgent saját adatai szerint 30 céggel licencszerződésre jutott, most beperelt 31 további céget, köztük a Adobe-ot, Apple-t, az IBM-et és a Kodakot.
Az 1987-ben bejegyzett, 4698672-es számot viselő szabadalom egyfajta redundáns tömörítési eljárást ír le. A Forgent szerint ez elegendő arra, hogy a JPEG-tömörítést a műholdas képalkotó alkalmazások kivételével teljes egészében lefedje.

A nemzetközi JPEG-bizottság már 2002-ben kétségbe vonta a szabadalom átalános érvényességét. Az például különösen érdekes, hogy hiába vásárolta meg a Forgent 1997-ben a Compression Labs fejlesztőcéget, a JPEG-gel kapcsolatos igényeiket csupán 2002-ben, a tömörítő eljárás megfelelő elterjedtségét megvárva nyújtották be.

A többiek fizetek

A licencet eddig kiváltó 30 ázsiai, európai és amerikai cégtől a Forgent szerint már 90 millió dollár szabadali illeték folyt be. Azt követően, hogy a többi megkeresett nagy céggel nem sikerült szerződést kötni, a vállalat jogi lépésre szánta el magát.

A megbízott Jenkens & Gilchrist illetve The Roth Law Firm ügyvédi irodák a Forgent megbízásából pert indítottak a fennmaradó 31 céggel szemben. Ha a felperes oldal sikerrel jár, az a képalkotó és képkezelő szoftverek árának emelkedéséhez vezethet, illetve a népszerű JPEG képformátum ki is halhat, emlékeztet a Wired.

Tekintélyes lista

Az alperesek között tudhatja magát mindenki, akinek neve van az informatikában. A Forgent szerint így vagy úgy tejelni fog az Adobe, Agfa, Apple Computer, Axis Communications, Canon USA, Concord Camera, Creative Labs, Dell, Eastman Kodak, Fuji Photo Film USA, Fujitsu Computer Products of America, Gateway, Hewlett-Packard, IBM, JASC Software, JVC Americas, Kyocera Wireless, Macromedia, Matsushita Electric Corporation of America, Oce' North America, Onkyo, palmOne, Panasonic Communications, Panasonic Mobile Communications Development, Ricoh, Riverdeep (=Broderbund), Savin, Thomson, Toshiba és a Xerox.

A Forgent ügyvezető igazgatója, Richard Snyder szerint a JPEG-gel kapcsolatos igények érvényesek és kikényszeríthetők. Ennek megfelelő magabiztossággal várja a cég a megkezdett bírósági eljárást. A Forgent közleményében hangsúlyozza, hogy a beperelt cégeknek hiába volt több alkalommal is esélye a szabadalmi licenc megvásárlására, mégis visszautasították az együttműködést.

Ide vezet a szoftverszabadalom

Az érintett 31 cég részéről még nem ismert állásfoglalás. Megfigyelők szerint megint megmutatkoznak az ötletek és szoftverek szabadalmaztatásának visszásságai. A jelek szerint olyan ipari szabványok is veszélybe kerülhetnek, amelyek a piacot felaprózódás helyett előremozdítani ígérik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!