Viola
-5 °C
-2 °C

Hollywood retteg a filmek csereberéjétől

2000.09.04. 15:04
A DVD másolásvédelmének feltörése után az amerikai filmipar fellegvára az MP3-Napster eseménysor ismételt bekövetkeztétől tart, csak más résztvevőkkel. Lehetővé vált ugyanis, hogy egy egész mozifilmet a minőségét megőrizve 650 megabájtra zsugorítsanak, és CD-n tároljanak.

A DVD másolásvédelmének feltörése után az amerikai filmipar fellegvára az MP3-Napster eseménysor ismételt bekövetkeztétől tart, csak más résztvevőkkel. Lehetővé vált ugyanis, hogy egy egész mozifilmet a minőségét megőrizve 650 megabájtra zsugorítsanak, és CD-n tároljanak.

Jon Johansonnak akad most félnivalója. A 16 éves norvég srácra rászállt egész Hollywood. A nyolc legnagyobb producer cég és az amerikai filmesek szövetsége (Motion Picture Association of America, MPAA) vállvetve küzdenek a bíróságon a szerintük jogtalanul terjesztett internetes filmkópiák ellen.

Ebben az ügyben először Eric Corley-t alias Emmanuel Goldsteint, a hackervilág egyik ismert figuráját citálták a manhattani szövetségi bíróság elé. A képet csak kissé zavarta, hogy nem Corley írta a kódtörő-másoló DeCSS programot, amiről itt voltaképpen a vita folyik.

Az ő weboldalán viszont a '2600.com - The Hacker Quarterly' hackermagazin kiadója letölthetővé tette a DeCSS programot. Ez a szoftver megkerüli a DVD másolásvédelmét (Content Scrambling System, CSS), és mellékesen lehetővé teszi a DVD lemez adatainak CD-re másolását. Egy újabb rendszer segítségével aztán az eredetileg kódolt filmeket az interneten keresztül szabadon elérhetővé lehet tenni.

Lewis A. Kaplan bíró időközben megtiltotta a szoftver kódjának nyilvánosságra hozatalát. Eric Corley védője viszont már hetekkel ezelőtt bejelentette, hogy az ítélettől függetlenül az amerikai legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet.

És ezen a ponton jelenik meg a képben ismét Jon Johansen, aki a dél-norvég Larvik városában a helyi gimnázium tanulója. ,,Megpróbáltam a linuxos gépemen lejátszani a DVD filmeket" - emlékszik vissza. Csalódottan tapasztalta, hogy ez nem lehetséges. A gyártók akkoriban egyszerűen ignorálták a Linux operációs rendszert használók táborát. Az ezüstlemezeket csak Windows alatt vagy Macintosh gépeken lehetett lejátszani.

A probléma nem hagyta nyugodni Johansent. Meg akarta találni az eljárás, hogy a legálisan megvásárolt DVD filmeket lejátszhassa a saját gépén. Közösen egy német és egy holland programozóval - mindannyian tagjai a Masters of Reverse Engineering, MoRE csoportnak - visszafejtették a 44 helyi értékes DVD kód működési elvét.

A két másik érintett programozó nevét Johansen nem akarja kiadni. Csak annyit árul el: ,, a csapat német tagja jegyezte fel a pontos kódot". Ennek a néhány karakternek a lejegyzésével mód nyílt arra, hogy megalkossák a Linux alatt működő DVD dekódert, a DeCSS néven ismert programot.

A tiltott gyümölcs működési elve meglehetősen egyszerű. Mivel a filmek megtekintése és másolása műszakilag hasonló eljárások, a program egy szoftveres DVD lejátszót imitál, és a kicsalogatott adatokat egy saját tárolóba menti. ,,Komolyan nem gondoltam, hogy ilyen idős koromban sikerül kiiktatnom a másolásvédelmet" - vallja be a norvég gimnazista. Hazájában Johansen munkáját már a parlament is tárgyalta, és egy neves számítástechnikai díjat is neki ítéltek.

Johansen és támogatói úgy védekeznek, hogy a ,,reverse engineering" megbélyegzett eszközét, vagyis a kód visszafejtését a számítástechnikai eljárás javítására használták, vagyis hogy esetükben a filmek a nem támogatott rendszereken is futtathatók legyenek.

Ebben a segítségükre van, hogy a RealNetworks konszernhez tartozó Xing Technologies elmulasztotta megfelelően biztosítani a 40 bit hosszúságú lejátszókulcsot. A filmipar most fel van háborodva ezen a felelőtlenségen. Annak idején ugyanis csak azzal együtt bólintottak rá a mozifilmek DVD-s terjesztésére, ha megfelelő védelmet biztosítanak a kalózmásolatok ellen.

A Real Networks vezetését sokmilliós kártérítési perekkel fenyegették meg. Ugyanígy járt Jon Johansen, és apja Per Johansen, akinek honlapján (mmadb.no) a DeCSS először felbukkant. A Hollywood ügyvédei elérték, hogy a DVD-Copy Control Association (DVD-CCA) megbízásából a norvég gazdasági bűnözés elleni hatóság lefoglalja Johansen számítógépét, programjait és telefonját. A vád: a DVD kód nyilvánosságra hozatala gazdasági érdekeket sért. Johansen, Corley, és bárki más ,,kalóz", ha a DeCSS-ről értekezik, vagy azt letölthetővé teszi.

Még tetézi a filmipar gondjait, hogy körülbelül a DVD-dekódoló megjelenésével egyidőben egy francia programozó, nevezett Jérôme Rota megtalálta azt az eljárást, hogy hogyan lehetne csökkenteni a digitális filmek gigantikus adatmennyiségét. DivX elnevezésű rendszere a hollywoodi sikerfilmeket, például a Matrixot kezelhető méretűre zsugorítja. A DivX a Microsoft által fizetős internetes film- és zeneterjesztésre kifejlesztett MPEG-4 program továbbfejlesztése.

A Matrix ára DVD-n kb. 20$
A Matrix által elfoglalt hely ezzel az eljárással az eredeti 5 gigabájtról 650 megabájtra zsugorodik. Ebben a méretben pedig a fájlok korlátlanul csereberélhetők a weben. Már csak egy CD-íróra van szükség, és a családi háztartás kiegészül egy videotékával.

A másolatok minősége meggyőző, és még teljes képernyős megjelenítésnél is lepipálja a videokazetták színvonalát. A jövő még ennél is többet ígér: nagysebességű internetes hálózatokon akár valós időben lehet majd nézni a filmeket.

Hollywood számára ez a katasztrófával lenne egyenlő. Leon Gold, aki a Corley-ügyben a filmforgalmazókat képviseli, drasztikus hasonlattal festi le a helyzetet: ,,Az amerikai filmipar egészsége a tét."

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!