Ágnes
-1 °C
2 °C

A Kazaa beperelte a lemezkiadókat

2004.01.26. 15:48
A lemezkiadók tavaly folyamatosan támadták a fájlcserélő hálózatok működtetőit és felhasználóit, mert ezek a rendszerek elősegítik a kalózmásolatok terjesztését. Az amerikai lemezkiadók szövetsége több száz felhasználót beperelt, de a Kazaa szoftvert gyártó Sharman Networks nem sokat késlekedett a méltó válaszlépéssel, és a szerzői jogok megsértése miatt pert indított a filmstúdiók és a lemezkiadók ellen.
A Sharman Networks tavaly januárban trösztellenes keresetet nyújtott be a bíróságon a lemezkiadók és filmstúdiók ellen, de Stephen Wilson, az Egyesült Államok kerületi bírója akkor nem fogadta el a beadványukat. A Sharman az állította: a lemezkiadók és a stúdiók összefogtak, hogy a legális és másolásvédelemmel ellátott tartalmaikkal ne lehessen kereskedni a Kazaa hálózatán, és a vállalatok nem tudtak együttműködni velük egy legális rendszer kidolgozásán.

A sikertelen próbálkozás után a csendes-óceáni Vanuatu szigeten bejegyzett vállalat most januárban mással hozakodott elő. Szerinte a szórakoztatóipar képviselői rossz célra használták fel a szoftverüket, és megsértették a felhasználók titokszféráját, amikor a Kazaa segítségével nyomoztak utánuk és fenyegető üzeneteket küldtek nekik.

Mindenki perelhet

A kiadók arra kérték a bíróságot, hogy ne foglalkozzon a Sharman vádjaival, de Wilson bíró nem fogadta meg a tanácsukat. Az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA) szóvivője ennek ellenére azt nyilatkozta a Cnetnek, hogy szerintük a bíróság láthatóan nem akar foglalkozni ezekkel az állításokkal, és ha mégis napirendre kerülnek, a Sharmannak nehéz lesz bebizonyítania az igazát.