Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Egyre kevesebb amerikai fájlcserélő

2004.01.08. 09:45
Kapcsolódók (9)
Az USA-ban visszaesett az online fájlcserélő börzék felhasználóinak száma. Legalábbis erre az eredményre jutott a Pew Internet & American Life Project nonprofit szervezet felmérése. A kérdezőbiztosoknak az év végén már csak a felhasználók 14 százaléka mondta azt, hogy rendszeresen használ fájlcserélő alkalmazásokat, írta a Slashdot híroldal.
A felmérés eredményében szereplő 14 százalék az USA internetes felhasználóira vetítve mintegy 18 millió főnek felel meg. Egy évvel ezelőtt ugyanez a kör még 29 százalék volt, vagyis a felhasználók száma elérhette a 35 millió főt. A megkérdezettek alig egy százaléka ismerte el - szemben a tavalyi négy százalékkal - hogy zeneszámokat töltött le az internetről.

Ezzel szemben felfutóban vannak a költségtérítéses zeneletöltést biztosító szolgáltatások, például az Apple iTunes, amelyek hivatalosan licencelt zeneszámokat forgalmaznak.

A felmérés készítői szerint ez egyértelmű siker a zenei ipar, főként az amerikai RIAA számára. A kalózkodást visszaszorítják, viszont az iparágnak súlyos jogi vereséget kellett elkönyvelnie azzal, hogy bíróság tiltotta meg az internetes szolgáltatók számára a zenét engedély nélkül csereberélő felhasználók adatainak kiadását.

A fájlcserélőt használó személyek utáni hajszának több fontos mérföldköve volt. a RIAA tavaly szeptembenben indított pert 261 magánfelhasználó ellen, akik szerintük "példátlanul" nagy mennyiségben cserélgettek zenéket.

Jogi következmények Ausztriában is

Az osztrák zenei kiadókat tömörítő IFPI Austria a zenei fájlcserélő börzék felhasználóinak beperelését fontolgatja. A Die Presse szerint a szervezet már megbízott egy "online magánnyomozó céget" az illegális szolgáltatások osztrák felhasználóinak felderítésére.

Az ilyen célú keresés állítólag még december eleje óta zajlik. A felhasználókat kezdetben kis szöveges üzenetekben figyelmeztetik tevékenységük illegális voltára.

Először figyelmeztetés

A tervek szerint 2004. közepén tennének lépéseket azok ellen, akiket az ilyen stílusú kapcsolatfelvétel nem riaszt vissza, jelentette ki a lapnak Franz Medwenitsch, az IPFI Austria ügyvezetője.

Ausztriában elméletileg 120 ezer eurós legnagyobb bírság, illetve akár fél éves börtön is kiszabható a szerzői jogsértések elkövetőire. A kereskedelmi forgalmazók pedig akár két év börtönt is kaphatnak.

Sokmilliós veszteség

Az IPFI Austria becslései szerint a teljes iparág létét fenyegeti az illegális fájlcsere. Míg 2002-ben számításaik szerint 4,5 millió eurós (1,2 milliárd forintos) kárt okozott a jelenség, tavaly ez az összeg elérhette a 12,5 millió eurót (3,3 milliárd forintot).

Az osztrák IPFI becslései szerint az ország egymillió PC-jén kereken 450 millió zeneszám rejtőzhet. Ezek felét közvetlenül az internetről tölthették le, a többi CD-kről származhat. Ausztriában 600 ezer főre teszik a fájlcserében aktív felhasználók számát, emlékeztet az APA.

Az illegális zeneletöltések oroszlánrészét a KaZaa adja. Világszerte 4,5 millió felhasználója van a rendszernek, amely a letöltéshez két számítógép között közvetlen kapcsolódást tesz lehetővé.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft