Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Kétezer dollárt fizet a fájlcserélő kislány

2003.09.10. 16:51
Alig 24 órával az amerikai fájlcserélőperek meginditása után le is zárult az első ügy: a 261 alperes egyike, egy 12 éves New York-i kislány édesanyja peren kívül megállapodott a lemezkiadók szövetségével, így a szervezet kétezer dolláros kártérítés ellenében visszavonja a vádakat a lány ellen.
Az amerikai lemezkiadók szövetsége (Recording Industry Association of America, RIAA) hétfőn indított pert 261 magánfelhasználó ellen, akik szerintük "példátlanul" nagy mennyiségben cserélgettek zenéket. A New York Post híradása szerint az egyik alperes a 12 éves, kitűnő tanuló Brianna Lahara volt.

Megértették

A lemezkiadók kedden bejelentették, hogy peren kívül megegyeztek a lány édesanyjával, egy jóval alacsonyabb kártérítési összegben, mint a korábbi egyezségekben, írta a News.com. "Most már megértettük, hogy a zenecserélgetés törvényellenes volt - közölte Sylvia Torres, Brianna anyja. - Biztosak lehetnek benne, hogy Brianna nem csinál többet ilyet."

Az eset rámutat a RIAA módszerének veszélyeire, de egyúttal hatékonyságára is. Várható, hogy a közeljövőben több rokonszenves alperes is felbukkan, nem véletlen tehát, hogy a lemezkiadók nagyon gyorsan precedenst teremtettek a megegyezésre.

Oda kell figyelni

"Egy határozott üzenetet szeretnénk küldeni arról, hogy senki nem élvez névtelenséget, aki részt vesz a fájlcserélésben, és a jogvédett zenék terjesztésének következményei vannak" - közölte a RIAA igazgatója, Mitch Bainwol. "Ahogy ez az eset is mutatja, a szülőknek oda kell figyelniük arra, hogy mit művelnek a gyerekeik a számítógépükkel" - tette hozzá.

A RIAA korábban megegyezett azzal a négy főiskolai hallgatóval is, akiket még áprilisban pereltek be. A fiatalok 12-17 000 dollár közötti kártérítéseket fizetnek. A szövetség a legutóbb perbe fogott felhasználók közül is többel megegyezett már, elmondásuk szerint 3000 dollár körüli összegekben, de figyelmeztettek, hogy a későbbi egyezségekben már nagyobb kártérítési igényekre lehet számítani.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!