Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zenecserélő felhasználókat perelnek a kiadók

2003.06.26. 14:59
A lemezipar hiába támadná a fájlcserélőket, a szolgáltatók azonban kötelesek kiadni a fel-letöltögető felhasználók adatait. Az elektronikus civilek szerint több amerikai fájlcserélőzik, mint ahány Bushra szavazott. A RIAA mindenkit beperel.
A zeneipari óriáskiadók amerikai érdekvédelmi tömörülése, a RIAA bejelentette, perek százait fogja indítani azon magánszemélyek ellen, akik jogvédett zenéket forgalmaznak az interneten. A szervezet elnöke, Cary Sherman közölte: a perek célpontjai azok, akik "jelentős" mennyiségű zenét osztanak meg a világhálón, de bajba keveredhet bárki, aki zenét ajánl fel letöltésre.

Az első eljárások várhatóan 8-10 hét múlva indulnak. Sherman közölte: elsősorban tiltó végzések és jelentős összegű kártérítések kiszabását várják a bíróságoktól.

Kötelező kiadni a felhasználók adatait

Mint ismert, a lemezkiadók a fájlcserélő rendszereket teszik felelőssé nyereségük csökkenéséért és úgy vélik, hogy a közkézen forgó ingyenes zenék többmilliárd dolláros bevételkiesést okoznak. A RIAA jelentős jogi erőfeszítéseket tett a fájlcserélő rendszerek betiltásáért. E téren jelentős sikereket értek el, például az első ilyen alkalmazást a Napstert 2001-ben sikerült bezáratniuk.

Idén áprilisban azonban a Los Angeles-i szövetségi bíróság úgy döntött, hogy a fájlcserélőket bizonyos felhasználók legális célokra is használják, ezért pusztán a kifogásolható tranzakciók miatt nem zárathatóak be. Egy máasik szövetségi bíróság egy nappal korábban viszont úgy döntött, hogy a Verizon Communications köteles kiadni azon ügyfeleinek adatait, akik a cég szélessávú szolgáltatását használva jelentős mennyiségű digitális másolatot forgalmaztak a Kazaa népszerű fájlcserélő rendszerén.

A lemezkiadók a két ítélet nyomán döntöttek a stratégiaváltás és a felhasználók egyéni fenyítése mellett.

Kicsit sokan vannak

A RIAA bejelentésére reagálva az egyik legjelentősebb elektronikus szabadságjogi civil szervezet, az Electronic Frontier Foundation (EFF) elítélte a felhasználók üldözését. A szervezett jogi szakértője Fred von Lohmann közleményében úgy fogalmaz: "Nyilvánvaló, hogy lemezipar dinoszauruszai elveszítették kapcsolatukat a valósággal. Egyszerűen nem lehet még több per a válasz, amikor több amerikai használ fájlcserélő szoftvereket, mint ahány Bush elnökre szavazott. Az EFF kezdeményezi, hogy a Kongresszus azonnal tartson meghallgatásokat arról, hogy milyen alternatívái vannak a RIAA által az amerikai közvélemény ellen indított bírósági hadjáratnak."

Az Egyesült Államokban a Kazaa, a Morpheus és a Grokster a legnépszerűbb fájlcserélők. Piackutatók becslései szerint 2003 nyarán mintegy 57 millió amerikai használ valamilyen fájlcserélő szoftvert.