Zoltán
-5 °C
9 °C

A fájlcserélő raprajongók fizetnek is a zenéért

2003.05.08. 15:09
A fájlcserélő hálózatok felhasználói sokkal gyakrabban vásárolnak zenét mind az interneten, mind a boltokban, derült ki Nielsen/Netratings tanulmányából. A Forbes magazinban ismertetett tanulmány szerint az interneten elsősorban a raprajongók vásárolnak.
A Nielsen/Netratings tanulmánya szerint a 18 éves vagy annál idősebb aktív internetezők - akik az összes internetező 22 százalékát képviselik, körülbelül 31 millió fővel - az utóbbi harminc napon töltött le zenét az internetről, hetvenegy százalékuk pedig az utóbbi három hónapban vásárolt is zenét.

Rapperek és dance-hallgatók

Az online zenerajongók - akik az elmúlt hónapban töltöttek le zenét - 111 százalékkal nagyobb valószínűséggel vásároltak rapzenét az interneten az elmúlt három hónapban, mint azok az átlagos internetezők, akik csak böngészésre vagy más célokra használják a világhálót. A második helyezett tánc- és klubzenénél ez az érték 106 százalékos; a rangsort az R&B, a soul és a rock folytatja.

Greg Bloom, a Nielsen/Netratings vezető elemzője úgy véli, hogy az online zenerajongók ízlésének tanulmányozásával a lemezkiadók könnyebben megnyerhetik maguknak a fájlcserélő hálózatok felhasználóit.

Kevés a sláger

A legnagyobb kiadók, többek között az AOL Time Warner, az EMI, a Bertelsmann, az Universal Music és a Sony ezeknek a hálózatoknak a népszerűségével magyarázzák a CD-eladások visszaesését. Ezzel szemben néhány piackutató azt állítja, hogy az eladások csökkenésének oka egyrészt a kevesebb slágerlemez, másrészt a romló gazdasági helyzet. Bloom szerint a nyerő üzleti modell kialakulására még néhány évet várni kell, de az interneten és a boltokban is jól értékesíthető zenei stílusok tanulmányozása létfontosságú lesz a bevételszerzéshez a cégek számára.

A tanulmányt 36 ezer internetező megkérdezésével készítette a Nielsen/Netratings.