Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fájlcsere a katonai hálózaton

2003.04.23. 11:39
A Maryland állambeli Annapolis tengerészeti akadémiája nem csak az amerikai hadsereg számára képzi az utánpótlást, de novemberi leleplezéséig valóságos fellegvára volt a fájlcserélő hálózatoknak.
A The Baltimore Sun beszámolója szerint az US Naval Academy kadétjei a hálótermeikben P2P szervereket üzemeltettek, és a nagyteljesítményű katonai T3 adathálózatot használva élénk adatcserét bonyolítottak.

Drága fájlcsere

A tevékenységre akkor derült fény, amikor a védelmi tárca megtagadta az akadémia csillagászati összegű internetes számlájának kiegyenlítését. Az ellenőrzés során a hálózati rendszergazdák rájöttek, hogy Annapolis körzetében a katonai vonalak napi 24 órában teljesen le voltak terhelve.

Az ezt követő tavaly novemberi razzia során 92 noteszgépet foglaltak le, a bizonyítékok összegyűjtése csak most fejeződött be. A 92 gyanúsított közül végül hét kadétot büntettek meg, ami csalódás volt a komolyabb megtorlást váró RIAA számára.

Fegyelmi a kadétoknak

A kilátásba helyetett kicsapatás helyett az érintetteket csak szabadságmegvonással büntették, és a közjátéknak a személyes aktákban is nyoma marad. A noteszgépeket az akadémia szerint azóta megtisztították a kétes jogi helyzetű tartalmaktól, és visszaszolgáltatták tulajdonosaiknak.

A kadétok a katonai gerinchálózatot arra használták, hogy folyamatosan online lehessenek, és ezért a kiképzőközponton kívül működő KaZaA felhasználók számára kedvelt cserepartnernek számítottak.

Ahogy a US Naval Academy egyik szóvivője megjegyezte, arra a következtetésre jutottak, hogy a hallgatóik által indított fájl- és webszerverek a Pentagon által üzemeltetett hálózat számára komoly biztonsági kockázatot jelentettek.