Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Amerikában perelik az offshore Kazaa-t

2003.01.13. 16:25
Stephen Wilson bíró döntése szerint a Napster nyomdokaiba lépett Kazaa fájlcserélőt amerikai bíróság elé citálhatja a film- és zeneipar, noha a szoftvert fejlesztő céget egy csendes-óceáni szigetállamban jegyezték be.
A kaliforniai bíróság döntésével az amerikai zenekiadók (RIAA) és a filmstúdiók (MPAA) érdekképviseleti szövetségei folytathatják a fájlcserélő szoftver fejlesztője, a Sharman Networks elleni jogi háborút. A Kazaa a Napster bukása után az egyik legnépszerűbb internetes cserebörzévé lépett elő.

Kaliforniai jogsértők

A bíró a döntés 46 oldalas indoklásában többek közt kifejti: "Tekintetbe véve, hogy a Sharman szoftverét, a Kazaa-t több mint 143 millió példányban töltötték le, abból kell kiindulni, hogy sok kalifornai felhasználó fogadta el a felhasználási feltételeket."

Márpedig sok, ha nem a legtöbb zenei és videoanyag szerzői jogaival kalifornai székhelyű cégek rendelkeznek. A Sharman Networks központja jelenleg Ausztráliában található, az üzleti tevékenységét azonban a csendes-óceáni Vanuatu szigetállamból végzi, emlékeztetett a News.com.

A Sharman korábban a felperesek panaszának elutasítását kérte arra hivatkozva, hogy ténykedése nem esik az amerikai jog hatásköre alá, mivel a cég legtöbb ügyfele nem Kaliforniában él.

Az MPAA és a RIAA ezzel szemben üdvözölte a bíró ítéletét. "Elégedettek vagyunk a döntéssel, mivel így kudarcot vallottak a Sharman Networks erőfeszítései, hogy kivonják magukat a jogi felelősség alól. A Sharman Networkst az illegális cselekedetei miatt nem profitot érdemel, hanem az amerikai jog alapján felelősségre kell vonni" - közölte az érdekvédelmi szervezetek jogi képviselője.