Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Hackerhúzás: Kazaa kémprogramok nélkül

2002.04.18. 17:35
Ismét régi fényében ragyoghat a Napster utáni világ egyik legnépszerűbb fájlcserélő rendszere a Kazaa, amelynek az elmúlt hónapokban titokzatos kémkedő, reklámterjesztő, és gépidő-lefölöző applikációk terjesztésével sikerült lerontania népszerűségi indexét: egy orosz hacker Kazaa Lite néven terjeszti a felesleges butaságoktól megtisztított szoftvert.
A Kazaa újdonsült ausztrál tulajdonosa, a Sharman Networks Kevin Bermeister p2p-pápa cégével, a Brilliant Digitallal összefogva igyekezik valahogy jövedelmezővé tenni az általuk üzemeltetett fájlcserélő rendszert. A Kazaa telepítője emiatt több olyan harmadik félhez (a Brilliant Digitalhoz) köthető programot tartalmazott, amelyek a felhasználó tudta nélkül települtek a számítógépre, hogy ott adatokat gyűjtsenek róla vagy felpattanó hirdetésekkel bombázzák.

Időtolvajok támadása

A hónap elején ismertté vált, hogy a Kazaa egy Altnet nevű elosztott számítási rendszer kliensprogramját is telepíti. Az Altnet a felhasználók gépeinek kihasználatlan processzoridejét hasznosította - a rendszer számítási kapacitását a programot fejlesztő Brilliant Digital jó pénzért szeretné értékesíteni.

A Kazaa kevéssé barátságos piaci stratégiája nem aratott osztatlan sikert a felhasználók körében. A program ingyenesen letölhető telepítőjét a Cnet eltávolította népszerű oldaláról Download.com-ról, miután a Sharman Networks nem volt hajlandó közölni, pontosan miféle programok szunnyadoznak a telepítőben.

Könnyítés és harag

Nem kell azonban az asztal alatt búslakodniuk azoknak, akik megkedvelték a Kazaa rendszer alapját képező FastTrack fájlcserélő-motort. A Kazaalite.com címen már letölthető a program megtisztított verziója.

A tiszta verziót egy orosz hacker, Jurij adta közre. "Nem célom, hogy elapasszam a Kazaa bevételi forrásait. Valójában hálás vagyok nekik, nagyszerű a szoftverük és a FastTrack hálózat is. Csak szerettem volna, ha világossá válik, hogy abba kell hagyniuk a felhasználóik félrevezetését." - magyarázta Jurij a Wirednek.

Fenyeget az anyacég

A Sharman Networks szerdán hivatalosan jelezte, hogy nagyon komolyan veszi a történteket. "Minden erőnkkel megvédjük jogainkat és fellépünk azok ellen, akik visszaélnek szoftverünkkel. A fogyasztókat lopott és gyanús kóddal próbálják becsapni, de arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem hagyjuk jogaikat, szórakozásukat, és gépeiket a nevünkkel visszaélve csorbítsák." - állt közleményükben.

Jurij úgy vélte, a Sharman Networks jól jár, mert a felhasználók nagy része a mellékelt rémprogramok miatt már jóval a Kazaa Lite megjelenése előtt hátat fordított a Kazaa-nak. Shaun Garriock skót egyetemista, a Kazaalite.com domain tulajdonosa elmondta: a tiszta programot három hét alatt nyolcvanezerszer töltötték le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!