Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hackerhúzás: Kazaa kémprogramok nélkül

2002.04.18. 17:35
Ismét régi fényében ragyoghat a Napster utáni világ egyik legnépszerűbb fájlcserélő rendszere a Kazaa, amelynek az elmúlt hónapokban titokzatos kémkedő, reklámterjesztő, és gépidő-lefölöző applikációk terjesztésével sikerült lerontania népszerűségi indexét: egy orosz hacker Kazaa Lite néven terjeszti a felesleges butaságoktól megtisztított szoftvert.
A Kazaa újdonsült ausztrál tulajdonosa, a Sharman Networks Kevin Bermeister p2p-pápa cégével, a Brilliant Digitallal összefogva igyekezik valahogy jövedelmezővé tenni az általuk üzemeltetett fájlcserélő rendszert. A Kazaa telepítője emiatt több olyan harmadik félhez (a Brilliant Digitalhoz) köthető programot tartalmazott, amelyek a felhasználó tudta nélkül települtek a számítógépre, hogy ott adatokat gyűjtsenek róla vagy felpattanó hirdetésekkel bombázzák.

Időtolvajok támadása

A hónap elején ismertté vált, hogy a Kazaa egy Altnet nevű elosztott számítási rendszer kliensprogramját is telepíti. Az Altnet a felhasználók gépeinek kihasználatlan processzoridejét hasznosította - a rendszer számítási kapacitását a programot fejlesztő Brilliant Digital jó pénzért szeretné értékesíteni.

A Kazaa kevéssé barátságos piaci stratégiája nem aratott osztatlan sikert a felhasználók körében. A program ingyenesen letölhető telepítőjét a Cnet eltávolította népszerű oldaláról Download.com-ról, miután a Sharman Networks nem volt hajlandó közölni, pontosan miféle programok szunnyadoznak a telepítőben.

Könnyítés és harag

Nem kell azonban az asztal alatt búslakodniuk azoknak, akik megkedvelték a Kazaa rendszer alapját képező FastTrack fájlcserélő-motort. A Kazaalite.com címen már letölthető a program megtisztított verziója.

A tiszta verziót egy orosz hacker, Jurij adta közre. "Nem célom, hogy elapasszam a Kazaa bevételi forrásait. Valójában hálás vagyok nekik, nagyszerű a szoftverük és a FastTrack hálózat is. Csak szerettem volna, ha világossá válik, hogy abba kell hagyniuk a felhasználóik félrevezetését." - magyarázta Jurij a Wirednek.

Fenyeget az anyacég

A Sharman Networks szerdán hivatalosan jelezte, hogy nagyon komolyan veszi a történteket. "Minden erőnkkel megvédjük jogainkat és fellépünk azok ellen, akik visszaélnek szoftverünkkel. A fogyasztókat lopott és gyanús kóddal próbálják becsapni, de arra az elhatározásra jutottunk, hogy nem hagyjuk jogaikat, szórakozásukat, és gépeiket a nevünkkel visszaélve csorbítsák." - állt közleményükben.

Jurij úgy vélte, a Sharman Networks jól jár, mert a felhasználók nagy része a mellékelt rémprogramok miatt már jóval a Kazaa Lite megjelenése előtt hátat fordított a Kazaa-nak. Shaun Garriock skót egyetemista, a Kazaalite.com domain tulajdonosa elmondta: a tiszta programot három hét alatt nyolcvanezerszer töltötték le.