Szilárda
-4 °C
3 °C

P2P belviszály:
újrakezdi a legnépszerűbb fájlcserélő

2002.03.05. 13:46
Az elmúlt hét folyamán különös belharc robbant ki a fájlcserélő vállalkozások között. Az európai Kazaa és az amerikai StreamCast között kialakult vita miatt rendszer nélkül maradtak a legnépszerűbb fájlcserélő, a Morpheus felhasználói. Most mindkét cég magához szólítja a hoppon maradt download-freakeket.
A Morpheust ötvenegymilliószor töltötték le és egymillióan cseréltek egyidejűleg fájlokat rendszerén, amikor február 26-án egy programfrissítés nyomán elérhetetlenné vált a központi szerver, és összeomlott a Napster utáni világ legnépszerűbb fájlcserélő rendszere.

A Morpheus leállásának hátterében az áll, hogy a tulajdonos StreamCast (korábban MusicCity) nem fizette a licenszdíjat a FastTrack p2p motorért és a hozzá tartozó kezelőfelültért a holland Kazaa BV-nek.

Durvula

i spy"A StreamCast Networks a Kazaa BV-nek az aláírt licensszerződés alapján járó összegből egy fillért sem fizetett." - mondta a Cnetnek a Kazaa alapítója és a FastTrack motor egy fejlesztője, Niklas Zennström - "Mindezek eredményeképp a Kazaa nem adta át a FastTrack 1.5-ös verzióját és a StreamCast szerződését felbontotta."

A StreamCast elnöke Steve Griffin ugyan nem kívánta kommentálni cége fizetési magatartásával kapcsolatos vádakat, a Morpheus összeomlását azonban támadásként értékelte - magyar nyelven: a felhasználókat kizáró programfrissítést ismeretlen személyek töltötték fel. Griffin közleménye szerint, egyrészről denial-of-service támadás érte szerverüket, másrészről a szerverükről megszerzett felhasználói adatok nyomán a Morpheusosoknak titkosított üzenetet küldtek, amely felülírta a programra vonatkozó registry bejegyzést.

A hollandok tehát csalással vádolják az amerikaiakat, akik viszont crackeléssel vádolják a hollandokat. Miután a Kazaa telepítője hátán nem kevés spyware és reklámtoló jutott el a felhasználók PC-ire, utóbbi vád hihetőnek tűnik, legalább annyira, mint az, hogy az amerikaiak egy fityinget sem fizettek.

Nyomás alatt

A háttér hátterében vélhetően a nagy lemezkiadók állnak, akik részrehajlás nélkül mindkét céget beperelték szerzői jogok tömeges megsértésének elősegítéséért, tavaly októberben. A decentralizált p2p rendszerek azonban centralizáltnak és instabilnak bizonyultak. "Megmondtuk, hogy képesek ellenőrizni a fájlforgalmat" - kommentálta a balhét Matt Oppenheim, a RIAA idős alvezére.

they spyA Kazaa, mint ismert, a jogi retorziók nyomán (Hollandiában betiltották) egy ausztrál kiscégnek, a Sharman Networksnek adta el magát.

A StreamCast pedig nem tehetett mást, új motort keresett a megrongált Morpheus rendszerhez - a választásuk így esett a központi szervertől független, nyílt forráskódú Gnutellára. Az új szoftvert pár nap múlva Morpheus Preview Edition néven adták ki és arra szólították felhasználóikat, hogy tartsanak velük. A Kazaa honlapján ugyancsak agresszív kampányt indított az jól összezavart Morpheus-használókért. A Gnutella alapú p2p-k (LimeWire, Bearshare) felhasználói pedig izgatottan várják a tízmilliós tömegek megjelenését a rendszeren.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!