Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Károly, Karola
0 °C
7 °C

Lankadatlan letöltés

2001.09.10. 17:39
A Webnoize által közölt felmérés szerint tovább emelkedik a peer-to-peer alkalmazások népszerűsége. Az ingyenes letöltések mennyisége meghaladja a Napster fénykorát.
A kalózirtásba fektetett dollármilliók ellenére a p2p népszerűsége nagyobb, mint valaha: a bíróságilag lezáratott Napster által egykoron uralt szabad térfogatot teljesen kitöltötték az új fájlcserélő rendszerek.

A Webnoize online piackutató felmérése szerint augusztusban hozzávetőlegesen 3,05 milliárd fájlt töltöttek le különböző programokkal - többet, mint a Napster fénykorában. A Napster csúcsa idén februárban 2,79 milliárd letöltés volt.

Kazaa-uralom

Csúcsformában
A fenti két szám azonban nem feltétlenül összeegyeztethető: az új fájlcserélő alkalmazásokkal a digitalizált zenén kívül képek, filmek, és programok - konkrétan minden letölthető.

A legnépszerűbb fájlcserélő rendszer a norvég FastTracké. A FastTrack által kidolgozott motoron futó Kazaa-n, Morpheuson, és Groksteren 970 millió fájl cserélt gazdát. A második legnépszerűbb program az egyedüliként kizárólag zenei fájlokra szakosodott Audiogalaxy, 910 millió letöltéssel. A harmadik az iMesh 640 millióval.

A BearShare-rel, LimeWire-rel, vagy a hagyományos Gnutellával használható Gnutella rendszer pedig a negyedik helyre szorult 530 millió fájlos forgalommal.

Fizetni jó

Az elemzők a peer-to-peer forgalom további dinamikus növekedését jósolják, legfőképpen amiatt, hogy a világ egyetemein megkezdődik a szorgalmi időszak, és a diákok a korlátlan sávszélességet kihasználva két marokkal kezdik fogyasztani a kultúrát.

A közepes jövőben két fontosabb eseményre érdemes figyelni a fájlcserével kapcsolatban: eldől, hogy a FastTrack a Napsterhez hasonló peres halált hal-e, illetve bemutatkozik a hollywoodi stúdiók közösen létrehozott online filmkereskedése, amelynek az lenne a feladata, hogy a DiVX-filmek feketepiacának egy részét a fizetős fehérbe cibálja.  • Vennék
  • Hírek