Márk
13 °C
28 °C

Digitalizált filmek, hollywodi stúdióktól

2001.08.17. 18:21
Öt nagy hollywoodi filmstúdió bejelentette szándékát egy online "on-demand" filmszolgáltató közös vállalkozás indítására. A szélessávú internet eléréssel rendelkezők számára így a jövőben letölthetővé válnak a stúdiók újabb és korábbi filmjei.
A Metro-Goldwyn-Mayer, a Paramount, a Sony Pictures, a Universal, és a Warner közleménye szerint a vállalkozás nevét és elindulását később jelentik be. Akár a kábelrendszereken elérhető video-on-demand szolgáltatásban, ahol a nézők által a kérésre lejátszott műsorokért egyenként fizetnek - a digitális-on-demandban is egyenként lesznek kaphatóak a stúdiók korábbi években gyártott és viszonylag friss filmjei.

Üdvözlés, készülődés

Az amerikai filmgyártó szövetség, az MPAA elnöke Jack Valenti előkészített válaszközleményében üdvözölte a szövetséget. "Ez a bejelentés is mutatja, hogy a producerek szeretnék elősegíteni az internet növekedését és erősödését. A nagyon közeli jövőben titkosítással védett, méltányos áron mozifilmek széleskörű választéka válik letölthetővé az interneten." fogalmazott.

Az MPAA további két tagja, a Disney és a Twentieth Century Fox is hasonló szolgáltatások beindítását tervezi. A Disney tíz napon belül hasonló bejelentést, és erre készül a Fox is egy meg nem meghatározott időpontban.

Kevesebből több lesz

"A stúdiókat a video-on-demand szolgáltatások népszerűsége motiválja. Az emberek szeretik, hogy nem kell videokölcsönzőkben matatniuk. A videokölcsönzési piac, amelynek a video-on-demand is része, ma évente nyolcmilliárd dollárt forgalmaz." - mondta az eseményről Matt Bailey, az internetes piackutató Webnoize elemzője.

A stúdiók által közölt számok szerint, Amerikában jelenleg tízmillió háztartás rendelkezik szélessávú interneteléréssel. Bailey úgy vélte a számok szépek, a szélessávú elérések nagy része azonban munkahelyi, amelyen soha sem fognak filmet nézni. A másik probléma, hogy a digitális kézbesítés ára, ma letöltésenként másfél dollár - a jó hír ugyanakkor, hogy a szélessávú elérések terjedésével ez jövőre negyven centre csökkenhet.

Beletörődés

Egy digitalizált film körülbelül fél gigabájtnyi tárhelyet foglal - egy letöltés, szélessávú vonalon keresztül körülbelül fél órát vesz igénybe.

A stúdiók kiemelték, hogy a "digitálisan kiszállított" filmek tartalmazni fogják a legfrissebb másolásvédelmi technológiát. A digitalizált film legfeljebb harminc napig lesz a felhasználó merevlemezén, és huszonnégy órával a file első megnyitását követően lejátszhatatlanná válik.