Klónok tánca

2001.02.28. 08:41
A digitális zenei szakma már történelmi ténynek tekinti, hogy a Napster elveszíti az ellene indított szerzői jogi pert, és véget ér kétéves tündöklése. Ezt mi sem mutatja jobban, hogy a RIAA a többi fájlcserélő program után vetette magát, a Napster szövetségese, a Bertelsmann pedig egy klónt fejleszt.
Napster-kampány az ellenállásért
Összecsapnak felettük a hullámok
A gyakorlat szintjén ugyan még nem, de a digitális zenei berkekben és az öt legnagyobb lemezkiadót érdekeit képviselő RIAA-nál is tényként kezelik, hogy a Napsternek bevégeztetett, szerencsecsillaga leáldozott, megette kenyere javát, illetve kongattak. A szolgáltatást fenntartó Napster Inc. elveszíti az ellene indított szerzői jogi pert, az mp3 tömörítésű digitális zenei fájlok korlátlan csereberéjét lehetővé tevő programot hamarosan illegálissá nyilvánítják - az elmúlt három év alatt egyről hatvanötmillióra szaporodott felhasználói tábor pedig vagy fegyveres ellenállásba kezd (márpedig nem kezd), vagy más programokat használva jut hozzá az általa vágyott fájlokhoz.

Az egyes számítógépek közötti (peer-to-peer) fájlcserét lehetővé tevő klónok eddig is léteztek és szaporodtak - jelentőségük azonban most alapvetően átértékelődik.

Rapporton a szolgáltatók

Szabad szerverek
A Napster felhasználói a redwoodi székhelyű Napster Inc. szerverein keresztül érik el az egymás számára megosztott digitális zenei fájlokat. Bizonyos Napster-klónok, - az open-Nap, Napigator és az File Navigator - viszont ugyanezt a technológiát a közösség által fenntartott szervereken keresztül bonyolítja. A RIAA tehát ugyanazért írt leveleket az internetszolgáltatóknak, amiért a Napstert beperelte - vagyis a fájlcserét lehetővé tevő szerverek lezárásáért.
A Newsbytes beszámolója szerint a RIAA (Amerikai Lemezkiadók Szövetsége) az elmúlt héten levéllel lepett meg hetvenöt amerikai internetszolgáltatót. Az érdekvédő szervezet kalózmásolatok üldözéséért felelős ügyvédje Jonathan Whitehead által fogalmazott levél arra szólította fel a szolgáltatókat, hogy azonnali hatállyal akadályozzák meg a szervereiken átmenő digitalizált zenék forgalmát. Emellett külön felhívta a figyelmet a Napster-klónokat (open-Nap, Napigator és File Navigator ld.: keretes írásunkat) kiszolgáló szerverek működésének megakadályozására.

Whitehead levélkampánya nyomán - úgy tűnik - újabb jogi zűrzavar kerekedhet.

,,Régi időkre visszanyúló jó kapcsolatunk van a kalózkodás elleni harcban az internetszolgáltatókkal" - fogalmazott Whitehead a magazinnak - ,,20-30 szolgáltató már eleget is tett kérésünknek."

Mindenki felelős
Több szolgáltató vezetése azonban nem tudja mihez fogjon: a jellemző eset, hogy egy rajtuk keresztül csatlakozó külső szervert kellene lekapcsolniuk a hálóról az ott tárolt fájlok miatt. Konkrétan egy szerződéses ügyféllel szemben kellene rendőri jellegű fellépést foganatosítaniuk, amelyre egy törvény sem kötelezi vagy hatalmazza fel őket. Tovább bonyolítja a dolgot, hogy az előfizetői vonalakon folyó forgalom nem is érinti a szolgáltató szerverét.

A gubanc alapvetően abból az ellentmondásból következik, hogy bár az 1998-ban elfogadott digitális szerzői jogi törvény, a DMCA (Digital Millenium Copyright Act) mentesíti őket a rendszerükön megjelenő illegális adatforgalommal kapcsolatos felelősség alól, ha a bíróság elmarasztalja a Napstert, a RIAA az ítéletet lobogtatva teljesen jogosan követelheti, hogy a szolgáltatók haladéktalanul kezdjenek a felhasználók megfegyelmezéséhez.

Szélsőséges fájlcsere

ShareSniffer
Elefánt a porcelánboltban
A RIAA odahatása ellenhatást szül. Aznap, amikor Jonathan Whitehead leveleit kihordták a postások, egy kis nashville-i cég olyan programot tett fel az internetre, amely lehetővé teszi, hogy olyanok is részt vegyenek a fájlcserében, akik egyáltalán nem akarnak. Elég hülyén hangzik?

A ShareSniffer nevű program a Windows NetBIOS fájlcserének is alapul szolgáló funkcióját használja ki - azt, hogy ti. a hálózatra kötött számítógép merevlemezén bizonyos könyvtárakat mások számára is elérhetővé lehet tenni (megosztani avagy sharelni). A merevlemez megosztott könyvtáraiban elhelyezett mp3-fájlokat érik el a egymás gépén a Napster felhasználói; és ugyanez a helyzet a Gnutella-felhasználókkal, akik bármilyen fájlt elérhetővé tehetnek.

A megosztás a NetBIOS funkciója tehát nem szükségesek hozzá fájlcserélő programok. A ShareSniffer kilistázza azokat a gépeket, amelyeken megosztott könyvtárak vannak - tekintet nélkül arra, hogy valaki mondjuk a LimeWire fájlcserélő rendszer számára osztotta azt meg, vagy lövése sincs arról, hogy mit jelent az egész. Utóbbi esetben, ha a megfelelő könyvtárak elérhetőek, a gép és a tulaj által esetleg használt egyéb rendszerek gyorsabban feltörhetőek, mint ahogy Ben Johnson futja a százat. A NetBIOS ezen funkciója ezért áll előkelő helyen a biztonsági rések tízes listáján.

A számítógépes biztonsági problémákért felelős szervek előzetesen törvényellenesnek minősítették a programot, és mivel nem tudják majd elég hamar és elég jól betiltani, hamarosan beköszönt a házi tűzfalak reneszánsza. Alkalmazásukat mindenkinek javaslom.

Kutyajaj

Visszatérve a Napsterhez: új szövetségese balsorsát figyelve a német médiaóriás Bertelsmann gyanús fejlesztésen dolgozik.

Egy Mathias Runte nevű ember tavaly július 24-én megvásárolta a Snoopstar domaint összes csatolt legfelsőbb színtű domainjével (.com, .net, .org, .tv) együtt. Ugyanő, egy héttel a Napster - Bertelsmann-szövetség bejelentése előtt egy héttel, megvásárolta a Snoopster domaint a legfelsőbb szintű domainekre.

A Napster után a klónok
Zsarolás fájlcserélővel?
Mathias Runte a Bertelsmann elektronikus kereskedelemmel foglalkozó leányvállalata, a BeCG vezérigazgatója, azé a vállalaté, amely a Bertelsmann részéről együttműködési szerződést kötött a Napsterrel.

A Snoopstar domainjeit Runte az azonos nevű és szintén Bertelsmann tulajdonú cég számára jegyezte be. A Snoopstar egy Gnutella-alapú korlátlan fájlcserére alkalmas program kifejlesztésén dolgozott, amelynek béta verziói februárban kerültek a tesztelőkhöz. A dolgot igazából senki sem értette.

A Napster vezérigazgatója, Hank Barry a német Net-Business magazinnak úgy fogalmazott: nem is sejtette, hogy a Bertelsmannál ez másik fájlcserélő szolgáltatás fejlesztése folyik, de ez nem lepte meg, hiszen igen nagy az esély, hogy a Napstert lezáratják.

Alexander Adler, a BeCG szóvivője a Standardnak elmondta: mindez nem azt jelenti, hogy a Bertelsmann sorsára kívánja hagyni a vesztésre álló Napstert. ,,A Snoopstar csak egy tesztprojekt, nincsenek vele további terveink" - mondta. Adler szavait azonban cáfolni látszik, hogy ha valaki a Snoopstar szóra keres valamelyik internetes keresőn, az első tíz találat a cég álláshirdetéseiből áll.

Paul Myers, a Wippit fájlcserélő szolgáltató alapítója máshogy látja a helyzetet: ,,A Bertelsmann egyértelműen alternatív megoldást keres arra az esetre, ha a Napstert le kellene zárni". Myers úgy vélte, téves az az elmélet, amely szerint a médiaóriás azért tolja a konkurens lemezkiadók orra alá saját fejlesztésű fájlcserélőjét, hogy azok a fenyegetés hatására elálljanak a Napster elleni pertől. ,,Szép elmélet, de a Bertelsmann túl nagy ahhoz, hogy egy ilyet megússzon" - mondta Myers a Standardnak.

A Snoopstar béta verzióját ezer tesztelőhöz juttatták el, akiktől annyit lehetett megtudni, hogy a programban reklámok futnak, és hogy logója - a Napster macskafejével ellentétben - egy vigyori kutyafej.  • Tippek
  • Betét