Koronavírus adatok

2022. jan. 28.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Adél
-3 °C
5 °C

A BMG szövetkezett a Napsterrel

2000.11.01. 01:26
A német Bertelsmann médiabirodalom szövetséget kötött az mp3-cserélő Napsterrel egy előfizetéses rendszer kidolgozására, ami legalizálhatná az internetes zeneterjesztést. Az addikt, de rossz lelkiismerettel zenét töltögető internetezők minimális vérveszteséggel végre nyugodtan hajthatják álomra fejüket, a multik pedig - kisebb kaszával, de - tovább dolgozhatnának a zeneföldeken.
A Bertelsmann AG nemrég alakított e-commerce csoportja, a BeCG első nagyobb akciójaként szövetkezett a Napsterel, hogy egy olyan előfizetéses rendszert dolgozzanak ki közösen, amelyben a havidíjat fizető vendégek legálisan tölthetnék le a német kiadó lemezeit kedvükre.

A Napster mintegy 20 millió tagot számláló közössége a jövőben törvényesen cserélgethetné a BMG-előadók dalait, miközben a szerzői jogok birtokosai, azaz a zenészek, a dalszerzők, a lemeztársaságok és a kiadók is a pénzükél lennének.

Az előfizetők elvileg legálisan hozzáférnek majd a Bertelsmann teljes zenei katalógusához, köztük olyan előadók munkáihoz, mint Santana, Whitney Houston vagy a Dave Matthews Band.

Volt per, nincs per

Shawn Fanning programozó és Hank Barry vezérigazgató
Vége az ostromnak?
Amire elkészül a rendszer, a BMG ejteni fogja a Napster ellen felhozott vádakat és lezárja a pert, amelyet szerzői jogai megsértése miatt indított a négy másik lemezkiadó multival. Az ügy jelenleg a fellebbviteli bíróságnál tart, amely bármelyik nap határozhat a Napster működésének felfüggesztésének kérdésében.

A mostani egyezség stabilitásának érdekében a Bertelsmann eCommerce Group kölcsönnel segíti a szoftvercéget az előfizetéses rendszer kifejlesztésében. Egyúttal biztosítékot szerzett arra is, hogy kisebbségi tulajdonrészt vásárolhasson a Napsterben.

A német vállalat rögtön meg is hívta a másik négy multinacionális lemezkiadót, hogy csatlakozzanak kezdeményezésükhöz. A BMG jelenléte biztosítékot adhat a kiadóknak, hogy már az első nekifutásra nemzetközileg elfogadott rendszer alakulhasson ki. A Sony, az EMI, a Universal és a Warner eddig csak támadásra volt hajlandó és a megoldást a Napster megsemmisítésében látta.

"A jövő a fájlcserélésé"

"Nem kérdéses, hogy a fájlcserélő rendszerek a jövőben a média és a szórakoztatóipar részei lesznek", nyilatkozta Thomas Middelhoff, a Bertelsmann vezére az együttműködés bejelentésekor New Yorkban. "Egyetlen módon lehet ezeket kezelni: üzleti stratégiát kell kidolgozni a fájlcserélésre."

Hank Barry, a Napster vezérigazgatója és az alapító Shawn Fanning ígéretet tett, hogy a szolgáltatás az egyezség után sem változik meg alapjaiban. A Napster továbbra is kínál majd ingyenes zenét, ám az új rendszerben csak a promóciós céllal közzétett dalok lesznek ingyenesek. A Bertelsmann és a jövőbeli partnerek előadói a biztonságosan kódolt részlegben kapnak helyet, amelyek havi öt dollár körüli előfizetési díjért lennének elérhetők.

Homályos technológia

Bár mindkét fél nagy lelkesedéssel és kitörő optimizmussal nyilatkozott az együttműködés jótékony hatásáról, az ötlet gyakorlati megvalósításáról egyelőre szinte semmit nem mondtak arra hivatkozva, hogy ezt majd a többi kiadó csatlakozása után pótolják.

Hank Barry (Napster) és Andreas Schmidt (Bertelsman)
Eljött a kiegyezés ideje
A cégvezetők szerint a biztonságos előfizetéses rendszer nagyjából úgy működne, mint most, ám ezzel nem nyugtatják meg azokat, akik a ma még ingyenes szolgáltatás hiányosságai miatt aggódnak. A Napster hálózatában keringő dalokat ugyanis nem központi szervereken, hanem a felhasználók gépein tárolják.

Fájlcserélő rendszerekben megfigyelték, hogy általában a gyors internet-hozzáféréssel rendelkező felhasználók (az összes felhasználó negyede) terjesztik a dalok jelentős többségét. Ez rögtön felveti a kérdést, vajon mit szólnak majd ahhoz, hogy ezentúl ők fizethetnek azért, hogy a BMG zenéit terjesszék.

A két cég arra sem tudott kielégítő választ adni, hogyan akadályoznák meg, hogy a fizetős vendégek ne tegyék közzé a letöltött dalokat ingyen a többieknek.

Erősebb a védekezés

,,Ez a megegyezés égi manna a Napster védekezésének, amely szerint a szolgáltatás célokra is használható. A Napster akkor is győzhet általa, ha a RIAA vádai minden más érvüket ütik." - vélekedett Lawrence Solum, a Loyola MaryMount jogi egyetem professzora.

,,Ez egy nagyszerű példa" - mondta David Boies a Napster védője - ,,Annyit jelent, hogy a Napster különböző célokra használható, olyanokra, amelyek egyértelműen törvényesek, és olyanokra, amelyek állítólag törvényellenesek, és mindenképpen azt jelenti, hogy így a Napstert nem lehet bezáratni, mint a kalózok eszközét."

A többiek is beadják a derekukat?

,,A mai bejelentés nem jelenti a bírósági ügy végét" - mondta az öt legnagyobb kiadót képviselő RIAA vezérigazgatója Hilary Rosen - ,,Több felperes is van a BMG-n kívül, és maga a BMG is úgy nyilatkozott, hogy nem áll el a pertől, amíg a Napster be nem vezeti az új üzleti modellt."

A Metallica kiadója a Warner tulajdon Elektra. ,,A Napster-BMG bejelentés pozitív lépésnek tűnik számunkra. Azt demonstrálja, hogy az ipar az előfizetéses modell felé tart." - kommentálta közleményben a Warner a lépést.

Rick Dube a Webnoize piaci elemzője úgy vélte, hogy a Sony és az Universal még hosszú ideig nem követi a BMG példáját - szemben a legnyitottabbnak számító EMI-jal. ,,Nem lepődnék meg, ha kiderülne, hogy az EMI már most is tárgyalásokat folytat a Napsterrel." - mondta.  • Vennék
  • Hírek