Mégsem állítják le a Napstert

2000.07.29. 17:05
A Napsterrel ingyenesen zenéket letöltögető egyetemisták egyelőre fellélegezhetnek: mégsem állt le szombat hajnalban a cég szervere, mivel a bíróság helyt adott a cég fellebbezésének. A Napster elleni szerzői jogi perben eljáró bíróság szerdán az illegális zenemásolás felfüggesztésére kötelezte a céget, amely azonban a cég szolgáltatásának teljes leállítását jelentette volna. A per folytatódik, a cégnek három hete van, hogy elkészítse beadványát, melyre a lemezkiadók másik beadványban felelhetnek szeptember elején.
Hilary Rosen, a RIAA elnöke
Nem elégedettek
Egy San Francisco-i fellebbviteli bíróság helyt adott a Napster zeneterjesztő szoftvercég kérelmének, melyben a cég az ellene hozott intézkedés felfüggesztését kérte. A cég ügyét tárgyaló bíróság szerdai döntésében szombattól az illegális fájlterjesztés beszüntetésére kötelezte a céget. A Napster beadványa szerint a döntés végrehajtása a szolgáltatás felfüggesztése mellett 40 alkalmazott elbocsátására is kényszerítené a céget. A cég beadványában azt kéri, hogy a szombaton életbe lépő döntést függesszék fel addig, amíg a döntésről hivatalos meghallgatást nem tartanak. A fellebbviteli bíróság most arra szólította fel a Napstert, hogy augusztus 18-ig részletezze érveit egy beadványban, melyre a pert indító lemezkiadók szeptember 8-ig válaszolhatnak. Ezután a szóbeli meghallgatások következnek majd.

A kiadók elégedetlenek

Az amerikai lemezkiadók szövetségének elnöke Hilary Rosen elégedetlenségét fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, ám továbbra is bizakodó az ügy kimenetelét illetően. Rosen szerint frusztráló eltűrni, hogy továbbra is napi több tízmillió esetben sértsék meg a szerzői jogokat, és már várják azt a napot, amikor a jogsértések végre megszűnnek.

Megnőtt a Napster forgalma

Rosen szerint a bíróság szerdai döntése óta, melyben a jogsértések beszüntetésére kötelezte a bíróság a céget, megsokszorozódott a jogsértések száma. A Napster hálózatán csütörtökön és pénteken valóban túlszárnyalt minden eddigi rekordot a lemásolt zenék száma, ahogy a program felhasználói még megpróbáltak mindent letölteni a szolgáltatás szombati beszüntetése előtt.

Folytatják a pozitív kampányt

Shawn Fanning, a Napster alapítója és Hank Barry vezérigazgató
Nagy az öröm
A Napster a kedvező döntéstől függetlenül folytatja a pénteken kezdett pozitív kampányát, melyben arra kéri felhasználóit és támogatóit, hogy vásároljanak azon előadók lemezeiből, melyek támogatják a céget, ezzel demonstrálva vásárlóerejüket. A cég honlapján közzétett felhívás 22 előadót sorol fel, olyan neveket, mint Chuck D, a Cypress Hill, The Offspring vagy a Grateful Dead. A cég továbbá felszólította támogatóit, hogy írjanak tiltakozó levelet a legnagyobb lemezkiadók vezetőinek: mondják meg nekik, hogy ők a legjobb vásárlóik, és nem akarják bezáratni a Napstert.

A Napster vezérigazgatója örül

Hank Barry, a cég vezérigazgatója a CNetnek elmondta, hogy rendkívül örül a bíróság döntésének és azt tervezi, hogy három lányával otthon tölti a hétvégét. ,,Nagyon hosszú hét volt ez" - mondta.  • Hírek
  • Lakáshitel