Árpád
-2 °C
4 °C

Clinton a Napster ellen

2000.09.11. 16:10
Másodfokon tárgyalási szakaszába érkezett a Napster és az öt legnagyobb zenekiadót képviselő RIAA szerzői jogi pere. Az alperes asztalkája felett Clinton elnök séróját formázó viharfelhő jelent meg: az amerikai kormányzat ugyanis levélben kérte fel a bírót, hogy a lemezkiadók javára döntsön.
Amicus curiae, vagyis önzetlen tanács volt a levél, amelyben a Clinton kormányzat kifejtette, hogy szerintük a Napster nem védekezhet az 1992-es Audio Home Recording Act-re (AHRA), vagyis a felvételek magáncélú másolását lehetővé tévő törvényre hivatkozva. Az amerikai igazságügyminisztérium, szabadalmi hivatal, és szerzői jogi hivatal együttes véleménye szerint a 92-es törvény kizárólag magnóra és CD-íróra vonatkozik, hiszen a számítógépet annak idején nem vették be a másolásra alkalmas eszközök közé.

Közös érdek
A Wired magazin a levelek hírére lekérte a Demokrata párt támogatóinak listáját, és kikereste közülük a zeneiparban érdekelteket. Az ötven legbőkezűbb adakozó listáját átnézve látható, hogy a zeneipar vonzódik a kormánypárthoz: ők több mint nyolcszázezer dollárral támogatták a demokratákat - közel harmincszor akkora összeget juttattak el a párthoz, mint amekkorát a republikánusok kaptak. Igaz, a republikánusokhoz mindösze tíz adomány érkezett a zenebiznisz környékéről.
Mint emlékezetes a Napstert védő David Boies által kidolgozott stratégia egyik alapja, hogy az AHRA másolásra alkalmas eszközökre vonatkozó 1008-as paragrafusa a fájl-cserélő szoftverekre is vonatkozik

Az amerikai kormány amicus curiae levele mellett egyébként húsz darab azonos tartalmú levél érkezett az észak-karolinai fellebbviteli bíróságra - húsz szórakoztatóipari vállalattól és érdekvédelmi egyesülettől.

Jack Valenti, az amerikai filmgyártók (MPAA) szövetségének elnöke például az ,,Amerika kreatív közösségeinek gerincét" képező húszas csoport nevében intézményesített tolvajlásnak nevezte a Napster szolgáltatását.

A számítógép vajon mi?

Smashing Pumpkins
A jövő zenéje?
A Marilyn Patel bírónő által hozott elsőfokú döntés egyébként tökéletesen egybevágott az amicusokban javasoltakkal. A Napster lezárását júliusban a döntés hibás mivoltára való levéllel és két esküdt szavazatával sikerült elkerülni.

Több nagy internetes vállalat viszont a másik oldalon foglalt állást. A nagy kiadókkal közvetlen gazdasági kapcsolatban álló Yahoo és America Online is levélben kérte, hogy a fellebbviteli bíróság vizsgálja felül a Marilyn Patel féle AHRA-értelmezést. Hiszen, amennyiben a számítógép nem számít legális másolóeszköznek minden mp3 fájl illegálisnak minősül, nem beszélve a kép-, vagy szövegfájlokról.

A tök azé, aki letölti

A Smashing Pumpkins együttes (rövid leírás: melodikus hevi, kopasz csávó a lelki problémáiról énekel), amely a Napster-támogatók szűk körébe tartozik, nem kívánt a retorikai hadviselésben részt venni, így személyesen lépett a progresszió útjára. Miután legutóbbi anyagukat a Virgin kiadó lesajnálta, egy dupla-albumra való anyagot tettek mp3-ban az internetre.

A Napster-per végkimenetelével hamarosan kiderül, hogy kell-e kártérítést fizetniük saját maguknak, amiért szánt szándékkal megsértették saját szerzői jogaikat. Nagy értelemben véve pedig eldől, hogy együttműködik, vagy izolálódik a digitális és analóg kultúra.

MB5 kongresszus, avagy mi lesz ebből?

Chuck D azt mondja:
Térjünk észhez!
A jogi csatával egy időben a kaliforniai Emeryville újmédia-központjában tartják az MB5 2000 kongresszust, amelyen a digitális szórakoztatóipar nagyjai próbálják elképzelni a zeneipar jövőjét. Az előadók között van az MP3.com vezérigazgatója, akit szintén szeretne egy kártérítési perrel megpakolni a Universal Music Group, illetve a Public Enemy frontembere Chuck D - úgy is mint a rapstation.com tulajdonosa.

Chuck D, Dr. Dre-vel ellentétben a digitális zene nagy támogatója. ,,Ha az MP3.com és a Napster ügyét nézzük, azt hogy a Universal szeretné ellenőrizni a tartalomszolgáltatás útvonalait, azt kell mondjam, hogy el fogják bukni. Megpróbálni leállítani a fájlcserét olyan mintha az esőt akarnád elállítani. Ez őrültség! A szellem kiszabadult a palackból, és már csak azért sem tudják visszakényszeríteni, mert a palack ripityára tört." - mondja. Ezzel minden bizonnyal arra céloz, ami az internettől pár hónappal lemaradt Yahoo-ban is látható: a Napsteren kívül legalább két tucat fájlcserélő szoftver használható a weben.

Chuck D úgy vélte, hogy a jövő sztárjai már nem tehetik meg, hogy otthon ülnek, miközben a lemezkiadójuk a befektetőktől kicsalt pénzen csinál nekik milliós kampányt. Egy zenésznek meg kell tanulnia, hogyan tud ilyen feladatokkal megbirkózni, hogy a saját javára fordíthassa az internet nyilvánosságát. Hasonló úton indult el a Smashing Pumpkins is.

A rapper szerint a millió kis kiadó végül lenyomja a milliárdos kiadókat. Az ízlés kiszolgálása a kiválasztott kevesektől a közönséghez kerül.

Smashing Pumpkins - van, de van, hogy nincs

Aki cikkben szereplő linket követve a új Smashing Pumpkins albumért indult a Downward Spiral oldalára, valószínűleg csalódnia kellett.

Ennek oka, hogy az oldalt lezárták, majd újra elérhetővé tették - az album tizenhét felvétele közül hárommal, mivel a nagy érdeklődés miatt a letöltések teljesen lefoglalták a szolgáltató sávszélességét, így az követelte az oldal levételét.

A Smashing Pumpkins hatodik, 'Friends and Enemies of Modern Music' című albumából az mp3-akon kívül huszonöt darab bakelit változat készült. A kitartó rajongók jól teszik, ha továbbra is látogatják a Downward Spiralt, vagy a hivatalos Smashing Pumpkins oldalt további információkért, esetleg a Napsteren indulnak utána 'pumpkins modern' szavakra keresve.

-raz-

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?