Friderika
13 °C
29 °C

Clinton a Napster ellen

2000.09.11. 16:10
Másodfokon tárgyalási szakaszába érkezett a Napster és az öt legnagyobb zenekiadót képviselő RIAA szerzői jogi pere. Az alperes asztalkája felett Clinton elnök séróját formázó viharfelhő jelent meg: az amerikai kormányzat ugyanis levélben kérte fel a bírót, hogy a lemezkiadók javára döntsön.
Amicus curiae, vagyis önzetlen tanács volt a levél, amelyben a Clinton kormányzat kifejtette, hogy szerintük a Napster nem védekezhet az 1992-es Audio Home Recording Act-re (AHRA), vagyis a felvételek magáncélú másolását lehetővé tévő törvényre hivatkozva. Az amerikai igazságügyminisztérium, szabadalmi hivatal, és szerzői jogi hivatal együttes véleménye szerint a 92-es törvény kizárólag magnóra és CD-íróra vonatkozik, hiszen a számítógépet annak idején nem vették be a másolásra alkalmas eszközök közé.

Közös érdek
A Wired magazin a levelek hírére lekérte a Demokrata párt támogatóinak listáját, és kikereste közülük a zeneiparban érdekelteket. Az ötven legbőkezűbb adakozó listáját átnézve látható, hogy a zeneipar vonzódik a kormánypárthoz: ők több mint nyolcszázezer dollárral támogatták a demokratákat - közel harmincszor akkora összeget juttattak el a párthoz, mint amekkorát a republikánusok kaptak. Igaz, a republikánusokhoz mindösze tíz adomány érkezett a zenebiznisz környékéről.
Mint emlékezetes a Napstert védő David Boies által kidolgozott stratégia egyik alapja, hogy az AHRA másolásra alkalmas eszközökre vonatkozó 1008-as paragrafusa a fájl-cserélő szoftverekre is vonatkozik

Az amerikai kormány amicus curiae levele mellett egyébként húsz darab azonos tartalmú levél érkezett az észak-karolinai fellebbviteli bíróságra - húsz szórakoztatóipari vállalattól és érdekvédelmi egyesülettől.

Jack Valenti, az amerikai filmgyártók (MPAA) szövetségének elnöke például az ,,Amerika kreatív közösségeinek gerincét" képező húszas csoport nevében intézményesített tolvajlásnak nevezte a Napster szolgáltatását.

A számítógép vajon mi?

Smashing Pumpkins
A jövő zenéje?
A Marilyn Patel bírónő által hozott elsőfokú döntés egyébként tökéletesen egybevágott az amicusokban javasoltakkal. A Napster lezárását júliusban a döntés hibás mivoltára való levéllel és két esküdt szavazatával sikerült elkerülni.

Több nagy internetes vállalat viszont a másik oldalon foglalt állást. A nagy kiadókkal közvetlen gazdasági kapcsolatban álló Yahoo és America Online is levélben kérte, hogy a fellebbviteli bíróság vizsgálja felül a Marilyn Patel féle AHRA-értelmezést. Hiszen, amennyiben a számítógép nem számít legális másolóeszköznek minden mp3 fájl illegálisnak minősül, nem beszélve a kép-, vagy szövegfájlokról.

A tök azé, aki letölti

A Smashing Pumpkins együttes (rövid leírás: melodikus hevi, kopasz csávó a lelki problémáiról énekel), amely a Napster-támogatók szűk körébe tartozik, nem kívánt a retorikai hadviselésben részt venni, így személyesen lépett a progresszió útjára. Miután legutóbbi anyagukat a Virgin kiadó lesajnálta, egy dupla-albumra való anyagot tettek mp3-ban az internetre.

A Napster-per végkimenetelével hamarosan kiderül, hogy kell-e kártérítést fizetniük saját maguknak, amiért szánt szándékkal megsértették saját szerzői jogaikat. Nagy értelemben véve pedig eldől, hogy együttműködik, vagy izolálódik a digitális és analóg kultúra.

MB5 kongresszus, avagy mi lesz ebből?

Chuck D azt mondja:
Térjünk észhez!
A jogi csatával egy időben a kaliforniai Emeryville újmédia-központjában tartják az MB5 2000 kongresszust, amelyen a digitális szórakoztatóipar nagyjai próbálják elképzelni a zeneipar jövőjét. Az előadók között van az MP3.com vezérigazgatója, akit szintén szeretne egy kártérítési perrel megpakolni a Universal Music Group, illetve a Public Enemy frontembere Chuck D - úgy is mint a rapstation.com tulajdonosa.

Chuck D, Dr. Dre-vel ellentétben a digitális zene nagy támogatója. ,,Ha az MP3.com és a Napster ügyét nézzük, azt hogy a Universal szeretné ellenőrizni a tartalomszolgáltatás útvonalait, azt kell mondjam, hogy el fogják bukni. Megpróbálni leállítani a fájlcserét olyan mintha az esőt akarnád elállítani. Ez őrültség! A szellem kiszabadult a palackból, és már csak azért sem tudják visszakényszeríteni, mert a palack ripityára tört." - mondja. Ezzel minden bizonnyal arra céloz, ami az internettől pár hónappal lemaradt Yahoo-ban is látható: a Napsteren kívül legalább két tucat fájlcserélő szoftver használható a weben.

Chuck D úgy vélte, hogy a jövő sztárjai már nem tehetik meg, hogy otthon ülnek, miközben a lemezkiadójuk a befektetőktől kicsalt pénzen csinál nekik milliós kampányt. Egy zenésznek meg kell tanulnia, hogyan tud ilyen feladatokkal megbirkózni, hogy a saját javára fordíthassa az internet nyilvánosságát. Hasonló úton indult el a Smashing Pumpkins is.

A rapper szerint a millió kis kiadó végül lenyomja a milliárdos kiadókat. Az ízlés kiszolgálása a kiválasztott kevesektől a közönséghez kerül.

Smashing Pumpkins - van, de van, hogy nincs

Aki cikkben szereplő linket követve a új Smashing Pumpkins albumért indult a Downward Spiral oldalára, valószínűleg csalódnia kellett.

Ennek oka, hogy az oldalt lezárták, majd újra elérhetővé tették - az album tizenhét felvétele közül hárommal, mivel a nagy érdeklődés miatt a letöltések teljesen lefoglalták a szolgáltató sávszélességét, így az követelte az oldal levételét.

A Smashing Pumpkins hatodik, 'Friends and Enemies of Modern Music' című albumából az mp3-akon kívül huszonöt darab bakelit változat készült. A kitartó rajongók jól teszik, ha továbbra is látogatják a Downward Spiralt, vagy a hivatalos Smashing Pumpkins oldalt további információkért, esetleg a Napsteren indulnak utána 'pumpkins modern' szavakra keresve.

-raz-