Sára, Márió
2 °C
6 °C

Beperelték a Kazaát!

2001.10.04. 11:00
Az amerikai lemezkiadók és filmgyártók érdekvédelmi szervezetei közösen perelik a Napster kimúlása után a legnépszerűbbé vált FastTrack fájlcserélő-rendszereket. Nehezítés: az alperes nem rendelkezik központi szerverrel, sőt nem is amerikai.
A szerzői jogok megsértése miatt pert indított a MusicCity.com, a Grokster és a Consumer Empowerment fájlcserélő-rendszerek ellen a legnagyobb lemezkiadók (RIAA) és hollywoodi filmstúdiók (MPAA) érdekvédelmi szövetsége a kaliforniai szövetségi bíróságon.

A fájlcserélő-alkalmazások elleni jogi háború így az egykor legnépszerűbb Napster halála után (és fizetős reinkarnációja előtt) tovább folytatódik.

Érdekes adatok az uralkodóról

A per célpontjai az amszterdami FastTrack által kidolgozott fájlcserélő-motoron alapuló rendszerek.

hajrá lynxAz online piackutatással foglalkozó Webnoize szerint a Kazaa, a Morpheus és a Grokster a legnépszerűbb p2p szoftverrendszer volt augusztusban - az új csúcsnak számító hárommilliárd fájletöltés harmadát ezekkel a programokkal követték el a hálátlan és szerzői jogi kérdésekre abszolút érzéketlen felhasználók.

Ugyancsak rekord, hogy a különböző FastTrackes programokból 34 millió példányt töltötték le az elmúlt fél évben.

Mi, hogy, meddig

Bonyolult lesz, de rövid. Figyeljünk a légzéstechnikára!

A FastTrack egy amszterdami székhelyű virtuális szoftvercégecske. Alapító vezérigazgatója egy svéd programozó, Nilas Zennström. A cégvezetés tagja továbbá egy dán és egy holland csóka - Janus Friis és Edwin Mestelaar. A munkát ki-ki saját hazájában végzi (ettől virtuális a cég a FastTrack), akár az őket segítő ismeretlen számú és kilétű szakemberek.

A FastTrack által kifejlesztett fájlcserélő-technológiát a Consumer Empowerment (Minden hatalmat a fogyasztóknak!) nevű - a fent tárgyalt személyekkel nagyjából azonos - civil szervezet licenceli a különböző helyi vállalkozásoknak: Európában a Kazaa-nak, Amerikában a MusicCity.com-nak (az ő szoftverük neve Morpheus) és Karibi-szigeteken (Nevis) bejegyzett Groksternek.

A FastTrack-féle fájlcserélő-rendszer decentralizált, központi szervert nem igényel, akárcsak a Gnutella - csak sokkal rugalmasabb és megbízhatóbb. A különböző szoftverek felhasználói egymás fájljait is látják - a 34 millió FastTrackes program így egy nagy rendszert alkot.

Nem ülhetnek tétlenül

mindent bele, lynx"Nem ülhetünk tétlenül, amíg ezek az illegális szolgáltatások tovább működnek - főleg akkor, amikor legitim szolgáltatások indulnak" - írta Hillary Rosen közleményében. A RIAA-t igazgató hölgy itt az öt nagy lemezkiadó által indítandó fizetős zenei szolgáltatásokra - a Pressplayre és a MusicNet-re - céloz.

A fizetős letöltés azonban nyilvánvaló versenyhátránnyal küzd az ingyenes letöltéssel szemben, amelyet most bírósági úton igyekeznek ledogozni az amúgy is lassú mozgású lemezkiadók.

A FastTracket azonban nem lesz olyan könnyű bottal agyonverni, mint a Napstert, mivel az európai p2p összeesküvés nyíltan hirdeti, hogy tanult elődje hibáiból. A sajtó által felkeresett Zennström csak a perrel kapcsolatban tényközlésre szorítkozott: elmondta, hogy a rendszer akkor is tovább működik, ha lezárják a szervereiket - a fájlcserét ez nem befolyásolja, a felhasználók legfeljebb nem kapnak programfrissítéseket.

A bíróság valószínűleg azzal is bajban lesz, hogy kit ítéljen el. Az amerikai székhelyű MusicCity-t pótcselekvésképp tönkretehetik, de kétséges, hogy MP3-DiVX speciális kommandót küldenének Skandináviába a főbűnösök kézre kerítésére.