Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Lefejezve is működik a Xolox fájlcserélő

2001.12.06. 14:57
A Fasttrack fájlcserélő technológia fejlesztői ellen indított jogi támadások miatt a holland székhelyű Xolox fájlcserélő börze a hétvégén beszüntette a szolgáltatását. De a világszerte telepített sok millió kliensszoftver látszólag önálló életre kelt, a felhasználók kis átalakítással tovább használják a programot.
Vasárnap kellemetlen meglepetésben volt része a Xolox fájlcserélő program felhasználóinak. Az indító képernyőn az az üzenet fogadta őket, hogy a szoftver adott verziója már nem érvényes. A program elindult, de új letöltéseket már nem lehetett kezdeményezni.

A Xolox honlapon azt közölték, hogy a Fasttrack fájlcserélő technológia fejlesztői ellen indított eljárások nyomán a szolgáltatás bezárása mellett döntöttek. A Fasttrack a felhasználók közötti (peer-to-peer, P2P) közvetlen adatátvitelt lehetővé tevő technológia, amely a KaZaA, Morpheus és Grokster fájlcserélő programok hátterét is biztosítja.

Napi negyvenezer dolláros kártérítés

A múlt héten a KaZaA kliensprogramjuk miatt arra ítélték a Fasttrack ugyancsak Hollandiában élő fejlesztőit, hogy akadályozzák meg a jogvédett anyagok csereberéjét. Ha ez nem sikerül nekik, napi 40 ezer dolláros kártérítést fizethetnek.

A Xolox felhasználóit váratlanul érte a szolgáltatás leállítása. Kezdők és profik egyaránt dicsérték a program könnyű kezelhetőségét, célratörő programozást és a spyware kliensek teljes hiányát. Szigorúan véve a Xolox nem is fájlcserélő börze, hanem egy újabb program, amely képes használni a decentralizált Gnutella hálózat előnyeit.

De a konkurens BearShare vagy Limewire programokkal ellentétben a Xolox ügyelt arra, hogy kevés hálózati adattal irritálja a felhasználót. Így nem kell bíbelődnie az elérhető hostok státusáról szóló jelentésekkel vagy a másik oldalon található számítógép IP címével sem.

A leegyszerűsített kliens mégis sok olyan apró részletet tartalmaz, amit más Gnutella programokból kifelejtettek. Így a Xolox lehetővé teszi a félbeszakadt letöltés folytatását, vagy egy fájl egyidejű letöltését több szeletben, több számítógépről. Ilyen funkciókkal korábban csak a KaZaA büszkélkedhetett.

Megkerülik a központot

A kliensek központi lekapcsolása után alig néhány órával a témával foglalkozó forumokon, például a Zeropaid.com oldalain olyan tippek jelentek meg, melyek lehetővé teszik a tiltás megkerülését. Mint kiderült a kliens az elindításakor felveszi a kapcsolatot a Xolox központi szerverével, hogy letölthesse a frissítéseket.

De ha a felhasználó a túzfala átkonfigurálásával letiltja ezt a kapcsolatot, aXolox a szokásos módon képes üzemelni. Még ugyanaznap megszületett a Xolox kliens első törése, ami automatikusan kiiktatja a frissítési lépést.

A program túlélését segítheti a frissítések kiosztásának eddig szokásos rendszere, a Distributed Updating elve. Amikor megjelent a Xolox egy új változata, az egyes kliensprogramok egymástól töltötték le a Gnutella hálózaton keresztül.

Ezzel a Xolox feljesztői megspórolhatták a szélessávú hostolás költségeit, de a szerverükön így is 40 gigabájt volt a havi letöltési forgalom. A felhasználóknak ez a rendszer a gyors, és szerverfüggetlen update lehetőségét biztosította.

Saját fejlesztésű kliensek

A jövőben ezt a funkciót arra is használhatják a magukra maradt felhasználók, hogy az eredeti fejlesztőktől függetlenül crack-ek és patch-ek útján tovább fejlesszék a szoftvert. Amint valaki módosítja az eddig a Xolox.nl oldalnak címzett frissítési kérdést, és a program egy másik szerverhez vagy magához a Gnutella hálózathoz fordul információkért, a javított változathoz az egyszerű felhasználók is hozzájuthatnak majd.

De az is lehetséges, hogy a Xoloxot néhány héten belül elfelejtik, meg egy másik kliens még egyszerűbb és jobb funkciókkal jelentkezik. A P2P fejlesztői közösség a jelentkező jogi problémák ellenére zavartalanul barkácsolja az újabb Napster utódokat.

A Fasttrack hálózaton októberben 1,8 milliárd fájlt cserélt gazdát, és ezzel nagyobb és népszerűbb mint fénykorában a Napster volt. Ha egyszer be akarnák tiltani, decentralizált felépítése révén a Xoloxhoz hasonlóan pusztán a felhasználói is képesek lehetnek működtetni.