Bernát, Felícia
EUR 384,35 Ft
USD 363,63 Ft
7 °C
31 °C

Hollandiában legális fájlcsere indul

2003.02.27. 11:00
A holland PGR internetszolgáltató tavasszal indítja a Honest Thief (becsületes tolvaj) nevű fájlcserélő alkalmazást, miután a holland legfelsőbb bíróság döntése legalizálta a fájlcserét. A cég szerint a fájlmegosztás azt jelentheti Hollandia számára, amit a bankok Svájc számára.
Egy holland cég "becsületes tolvajnak" nevezi azt az alkalmazást, amely az utóbbi idők legkomolyabb fenyegetését jelenti a fájlcserélő hálózatokkal küzdő szórakoztató- és zenei ipar számára - írja a News.com.

A zenei iparnak Amerikában sikerült perekkel szétvernie a Napster és Aimster fájlcserélő hálózatokat. A pénteken elindított The Honest Thief szoftver legalitását a holland feljebbviteli bíróság tavaly márciusi határozatára alapozza, amely alapján Hollandia a fájlcserélők Kánaánja lehet.

Nem felelős a szolgáltató

A bíróság tavaly másodfokon úgy döntött, hogy a Kazaa fájlcserélőt fejlesztő cég nem felelős a szoftvert illegális tevékenységre használó emberek cselekedeteiért. A döntés még nem jogerős, a fellebbezés a holland legfelsőbb bíróság előtt vár a sorsára.

"Nevezze mindenki tetszése szerint fájlcserének vagy bolti lopásnak, mi ezt itt Hollandiában jó üzletnek hívjuk. Ez Hollandiában azzá válhat, mint Svájcban a bankrendszer" idézte a ZDNet Pieter Plass, a The Honest Thief alapítójának közleményét.

Legalizált lopás?

A lemezkiadók nemzetközi szervezete, az IFPI és ennek tagszervezete, az amerikai RIAA másként látja a helyzetet. "Nehéz megérteni, miért állítják egyesek, hogy becsületesen keresik a pénzt, miközben ellopják mások munkáját".

"Noha már több mint két éve folyik a jogi huzavona a p2p szolgáltatások körül, a fájlcserélő szolgáltatások technológiai és üzleti háttere folyamatosan fejlődik, és mindig megtalálják a módját az amerikai jogszabályok megkerülésének" - jelentette ki Lee Black, a Jupiter Research piackutató cég elemzője.

Szélmalomharc

Véleménye szerint mindig fejtörést fog okozni a lemezkiadóknak az a tény, hogy külföldre költöznek át a szolgáltatások. Folyamatosan születnek újabb és újabb szolgáltatások, a felhasználók pedig mindig megtalálják azokat a tartalmakat, amelyet keresnek.

A zenei ipar más szereplőket szintén célba vesz, például a Grokstert, Morpheust és a Sharman Networkst, a Kazaa tulajdonosát. A jogi sikerek ellenére a zenei ipar megélhetését továbbra is fenyegetik a fájlcserélő hálózatok - írja a News.com.

Az Ipsos piackutató cég múlt héten kiadott adatai szerint a fájlcserélőket jogszerűtlennek feltüntető igyekezetek ellenére az amerikai tinédzserek fele, és a 12 év feletti lakosság 19 százaléka arról számolt be, hogy nem átallott tavaly az internetről zeneszámokat letölteni.

Mindenki csinálja

Az Ipsos szerint az amerikaiak csaknem 10 százaléka töltött le zenét az utóbbi 30 napban. A felmérés és a 2000-es amerikai népszámlálás eredményeit összevetve az Ipsos azt valószínűsíti, hogy az elmúlt egy hónapban közel 20 millió polgár töltött le illegálisan zenét.

A Kazaa szoftverét 192 millió felhasználó töltötte le, jelentette a Download.com. A letöltések egy része ugyanakkor frissítés vagy másodpéldány volt.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás