Botond, Mózes
EUR 385,28 Ft
USD 369,39 Ft
12 °C
29 °C

Megszüntetik a fájlcserét a DALnet hálózatán

2003.02.05. 12:55
Az egyik legnagyobb IRC-hálózat úgy döntött, hogy március elsejétől nem támogatja a fájlcserét. A DALnet ezzel a lépéssel visszatér gyökereihez, és a továbbiakban kizárólag világméretű csevegőhálózatként fog működni. A felbőszült felhasználók túlterheléses támadásokat indítottak a hálózat szerverei ellen.
Az interneten számtalan módszer áll rendelkezésünkre, hogy megszerezzük egy film vagy egy zenei album kalózmásolatát. A kezdők fájlcserélő szoftverekkel próbálkoznak (ilyen többek között a Kazaa, az Audiogalaxy és a WinMX), a profibbak saját FTP szervereikből építenek kívülről láthatatlan hálózatot, illetve IRC csatornákon küldik el egymásnak a fájlokat. A zenék, filmek, játékok és más szoftverek kalózmásolatai gyakran először az IRC hálózatokon jelennek meg, ugyanis ezeken keresztül hihetetlenül sok embert lehet elérni pillanatok alatt.

A Napster is egy IRC-klón

Shawn Fanning, a Napster egyik alapítója az Egyesült Államok szenátusának jogi bizottsága előtt beismerte, hogy ő maga is rendszeresen használja az IRC-t, és szoftvere megalkotásakor az IRC hálózat modellje járt a fejében.

Bár a DALnet ügyintézői nem ismerik el, hogy a felhasználói szabályzatot valamilyen külső nyomás hatására változtatták meg, tagadhatatlanul próbálnak elhatárolódni a többi fájlcserélő hálózattól (Napster, Kazaa és Morpheus). A kalózmásolatok terjedését elősegítő hálózatok ellen ugyanis általában pert indít az amerikai lemezkiadók szövetsége (RIAA), amely gyakran az adott hálózat bezárását, vagy működésének jelentős korlátozását eredményezi.

Már támadnak az elégedetlenkedők

Valószínűleg sokan fognak tiltakozni az új rendszer ellen, hiszen kedden reggel a DALnet hálózatán közel háromszáz csatorna foglalkozott zenei fájlok, másik ötven csatorna pedig filmek cseréjével. A DALnet a weboldalán arról számolt be, hogy a bejelentés óta IRC szerverei, webszerverei, e-mail szerverei és DNS rendszerei folyamatosan denial-of-service támadásoknak vannak kitéve, amelyek lehetetlenné teszik a DALnet rendes működtetését. Igen valószínű, hogy a megszorító intézkedések miatt indították el a támadásokat. A DALnet munkatársai elmondták, hogy semmit sem tudnak tenni a támadók ellen. "Ha egy ember vagy egy csoport elhatározta, hogy elpusztítja a DALnetet, akkor azt meg fogják tenni és mi nem tudjuk megállítani őket" - írja a közlemény.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek