László
19 °C
35 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Legálisan működhetnek a fájlcserélők

2003.04.26. 12:46
Az amerikai szövetségi bíróság pénteki döntése szerint a fájlcserélő szolgáltatások nem vonhatók felelősségre a felhasználóik által elkövetett jogsértésekért. Az amerikai lemezkiadók és filmstúdiók érdekképviselete a Grokster és a Morpheus fájlcserélők bezárását követelte a bíróságtól, de az elutasította követelésüket.
A döntés értelmében tovább üzemelhet a Grokster és a Morpheus hálózata, mert Stephen Wilson bíró szerint a szolgáltatások üzemeltetői nem képesek közvetlenül ellenőrizni a hálózatukon továbbított anyagokat. Az ítélet szerint a cégeket nem lehet felelősségre vonni, mivel nincs bizonyíték a Grokster és a Morpheust üzemeltető Streamcast cég aktív és jelentős közreműködésére a jogsértésben.

A három legnagyobb fájlcserélő szolgáltatás, a Grokster, a Morpheus és a Kazaa ellen több mint húsz hollywoodi filmstúdió és a nagy lemezkiadók indítottak pereket, amiket később összevonva tárgyalt a bíróság. A Sharman Networks által megvásárolt, külföldi székhelyű Kazaa-ra nem vonatkozik a jelenlegi döntés.

A perben egyébként a fáljcserélő hálózatok üzemeltetői sem vitatták, hogy előfordulnak jogsértések hálózatukon. A per tárgya a felelősség kérdése volt, vagyis hogy mennyiben felelnek a szoftver készítői a felhasználók által elkövetett szerzőijog-sértésért.

Stephen Wilson, a Los Angeles-i székhelyű szövetségi bíróság feje úgy fogalmazott, hogy a Grokster és a Streamcast éppúgy nem vonható felelősségre a hálózatán forgalmazott anyagokért, mint ahogy a videomagnók gyártóit sem lehet felelősségre vonni a magnótulajdonosok által illegálisan másolt kazettákért.

A zene- és filmipar képviselői nem örültek a döntésnek, és fellebbezni fognak. Hillary Rosen, az amerikai lemezkiadók szövetségének elnöke közleményében úgy fogalmazott: "nem szabad hagyni, hogy a tömeges kalózmásolást lehetővé tevő vállalatok megszökjenek a felelősségre vonás elől".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!